„Prezidente, susitiksime teisme“: Arnoldo Schwarzeneggerio žodžiai pildosi – Kalifornija ir dar 23 valstijos padavė į teismą Donaldo Trumpo administraciją  (7)

Kalifornija ir dar 23 kitos JAV valstijos pateikė ieškinį, nukreiptą prieš Donaldo Trumpo administraciją ir jos siekius blokuoti Kalifornijos valstijos numatytus lengvųjų automobilių ir sunkvežimių išmetamųjų teršalų standartus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-09-25 „Prezidente, susitiksime teisme“: Arnoldo Schwarzeneggerio žodžiai pildosi – Kalifornija ir dar 23 valstijos padavė į teismą Donaldo Trumpo administraciją  (7)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aplinkos apsaugos agentūra (EPA) oficialiai paskelbė, kad ji atšauks Kalifornijos numatytus standartus automobiliams.

Jau nuo praėjusių metų EPA vis planuoja palengvinti sunkvežimių ir lengvųjų automobilių išmetamųjų teršalų normas, sakydama, kad Baracko Obamos prezidentavimo metu priimti standartai yra „per aukšti“.

Kiek anksčiau Arnoldas Schwarzeneggeris pasmerkė JAV prezidentą Donaldą Trumpą dėl precendento neturinčio aplinkosauginio įstatymo panaikinimo ir ypatingai dėl jo ketinimų Kalifornijos atžvilgiu.

Arnoldas teigė, kad „Kalifornija kovos su šiuo sprendimu. Ir pažadu – mes laimėsime“. Ir panašu, jog kova persikelia į teismus.

„Kalifornija nenusileis prezidento neapgalvotiems ir politiškai motyvuotiems išpuoliams prieš mūsų prisiimtus, švaresnių automobilių standartus“, - teigia Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas.

„Mes savo teises į vaikų sveikatą, vartotojų pinigų taupymą ir saugią mūsų aplinką ginsime teisme“, - pridūrė Gavinas.

13 kitų JAV valstijų bei Vašingtonas visiškai ar iš dalies laikosi Kalifornijos nustatytų standartų. Tad šių standartų atšaukimas turės įtakos visoms šioms valstijoms.

Praėjusiais metais Kalifornija paskatino 17 JAV valstijų ir Vašingtoną pateiktį ieškinį prieš EPA, dėl išmetamųjų teršalų standartų panaikinimo, teigdama, kad Obamos administracijos sprendimo panaikinimas buvo „savavališkas ir kaprizingas EPA elgesys“.

Tuo metu Kalifornijai vis dar buvo taikoma išimtis, nors EPA ir nurodė, kad planuoja ją atšaukti.

„Du teismai jau patvirtino Kalifornijos išmetamųjų teršalų normas, atmesdami D. Trumpo administracijos argumentus. Tačiau [Trumpo] administracija vis tiek puola Kalifornijos ir kitų valstijų valdžią, kovojančią su oro tarša ir dėl geresnės visuomenės sveikatos“, - pranešime teigė Kalifornijos generalinis prokuroras Xavieras Becerra. „Pone prezidente, susitiksime teisme.“

Prieš Nacionalinę greitkelių eismo saugumo administraciją pateiktame ieškinyje tvirtinama, kad dešimtmečius „Kongresas išsaugojo Kalifornijos teisę patvirtinti transporto priemonių išmetamųjų teršalų normas ir rėmėsi tais standartais, tvirtindami kitų valstijų ir visos JAV standartus.“ Atmesdami šią teisę, Trumpo administracija nepaiso Kongreso nustatytų valstijų teisinių įgaliojimų, rašoma ieškinyje.

EPA vadovas Andrew Wheeleris teigia, kad sprendimas atšaukti Kalifornijai galiojusią išimtį, garantuoja visoje šalyje vienodas taisykles, kurios suteiks „automobilių pramonei reikalingą reguliavimo tikrumą.“

Remiantis Kalifornijos standartais, numatoma, kad iki 2025-ųjų metų keliuose važinėtų daugiau nei 2 mln. transporto priemonių, kurių išmetamųjų teršalų kiekis būtų lygus nuliui, o iki 2030-ųjų metų šiltnamio reiškinį sukeliančių dujų išmetimai sumažėtų daugiau nei 66 mln. tonų per metus.

Pajuokaujant, Kalifornija ir Donaldo Trumpo administracija gali švęsti jubiliejų. Tai jau yra 60-asis kartas, kai Kalifornija pateikia ieškinį prieš Donaldo Trumpo administraciją. Kalifornija su Trumpu kovojo daugeliu skirtingų klausimų – nuo imigracijos iki valstijos greitųjų traukinių projektų. Ir greičiausiai 60-asis kartas dar ne paskutinis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(70)
(3)
(67)

Komentarai (7)