Marse pastebėtas unikalus reiškinys, susijęs su šylančiu paviršiumi – smėlio sprogimai  (2)

Šių metų balandį pavasaris prasidėjo ne tik Žemėje, bet ir Marso šiaurės pusrutulyje. Gegužės mėnesį darytose nuotraukose pastebėtas senokai prognozuotas reiškinys, susijęs su šylančiu paviršiumi – smėlio sprogimai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Na, tai nėra dideli sprogimai, bet nuotraukose aiškiai matomas tamsus smėlis iš gilesnių sluoksnių, išmestas į paviršių. Tokie reiškiniai vyksta garuojant anglies dvideginio ledui.

Tokio ledo sluoksnis padengia Marso poliarinius regionus žiemos metu, o pavasarį, kylant temperatūrai, ledas ima sublimuoti – virsti garu, netapdamas skysčiu. Anglies dvideginio ledas yra beveik permatomas, todėl Saulės spinduliai pasiekia ne tik sluoksnio viršų, bet ir apačią. Ledo sluoksnio viršus šyla lėčiau, nei apačia, kuriai šiluminę izoliaciją suteikia aukštesni sluoksniai. Taip po plonu ledo sluoksniu ima formuotis dujų burbulai; po kurio laiko jie pralaužia ledą ir išlekia į atmosferą, dažnai kartu išsinešdami ir smėlį. Ypač smėlis sujudinamas kopose, kurių šlaituose gali prasidėti ir nuošliaužos.

Tyrinėdami šiuos procesus, geriau suprantame ir Marso paviršiaus savybes, ir jo klimatą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(23)
(3)
(20)

Komentarai (2)