19 tūkstančių žmonių apėmęs tyrimas atskleidė veiksmingą būdą išlaikyti smegenų jaunystę  ()

Vyresnio amžiaus žmonės, reguliariai spręsdami skaičių ir žodinius galvosūkius, gali džiaugtis jaunesnėmis smegenimis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis tyrimais, atliktais su daugiau nei 19 tūkst. žmonių, kuo dažniau suaugusieji (nuo 50 metų) spręsdavo kryžiažodžius ir galvosūkius „Sudoku“, tuo geriau funkcionavo jų smegenys.

Išvados išplaukia iš dviejų tyrimų, paskelbtų Tarptautiniame geriatrijos psichiatrijos žurnale. Anksčiau mokslininkai pasidalino savo atradimais apie žodinius kryžiažodžius 2018 m. Alzheimerio asociacijos tarptautinėje konferencijoje. 

„PROTECT“ tyrimo dalyvių buvo paprašyta pasakyti, kaip dažnai jie sprendžia žodinius bei skaičių galvosūkius ir atlikti keletą kognityvinių gebėjimų testų.

Mokslininkai pamatavo smegenų funkcijos pokyčius ir nustatė, kad kuo dažniau dalyviai sprendžia galvosūkius, tuo geriau jie atlieka užduotis, kurioms reikia dėmesio, samprotavimo ir atminties.

Remdamiesi tyrimų rezultatais, mokslininkai nustatė, kad žmonių, kurie sprendžia žodinius galvosūkius, smegenų funkcijos yra tokios pačios kaip dešimčia metų jaunesnių žmonių.

„Mes nustatėme, kad kuo dažniau žmonės sprendžia kryžiažodžius ir „Sudoku“, tuo geriau jie atlieka užduotis, kuriomis tikrinama atmintis, dėmesys ir argumentavimas. Jų pranašumas prieš nesprendžiančius galvosūkių ypač akivaizdus nustačius jų atsakymų greitį ir tikslumą. 

Mes negalime teigti, kad spręsdami galvosūkius būtinai sumažinsite demencijos riziką vėlesniame gyvenime, tačiau šis tyrimas patvirtina ankstesnes išvadas, kuriose nurodoma, kad reguliarus galvosūkių sprendimas padeda smegenims ilgiau funkcionuoti geriau“, – teigė tyrimui vadovavusi gydytoja Anne Corbett iš Ekseterio medicinos mokyklos (Anglija).

Tyrime dalyvavo internetinės platformos „PROTECT“, valdomos Ekseterio universiteto ir Londono „Kings College“, dalyviai. Šiuo metu tyrime užregistruota daugiau nei 22 tūkst. sveikų žmonių nuo 50 iki 96 metų amžiaus, o tyrimas paplito ir kitose šalyse, tokiose kaip Honkongas ir JAV.

Internetinė platforma suteikia mokslininkams galimybę atlikti ir valdyti didelio masto tyrimus. „PROTECT“ – tai 25 metų trukmės tyrimas, kurio dalyviai kasmet tikrinami siekiant išsiaiškinti, kaip sensta smegenys ir kas gali turėti įtakos demencijos rizikai vėlesniame gyvenime.

„PROTECT“ pasirodė esanti viena įdomiausių šio dešimtmečio tyrimų iniciatyvų, leidžianti mums daugiau suprasti apie tai, kaip sensta smegenys, pradėti naujus tyrimus, siekiant išsiaiškinti, kaip sumažinti demencijos riziką. 

Jei esate 50-ties metų ar vyresnis, galite užsiregistruoti dalyvauti tyrimuose, kurie padės mums visiems turėti sveikas smegenis senstant“, – teigė Ekseterio universiteto medicinos mokyklos profesorius Clive'as Ballardas.

Parengta pagal sciencedaily.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()