Kuo garsiau rėkia, tuo mažiau turi spermos: įdomus mokslininkų tyrimas  ()

Visuomenėje jau seniai vyrauja įsitikinimas, kad triukšmu yra mėginama ką nors kompensuoti. Tačiau beždžionės, vadinamos staugūnais, yra akivaizdžios rėksnės. Nepaisant to, kai kurie staugūnai rėkauja garsiau – ir šioje vietoje buvo atrasta tam tikra koreliacija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atliktas tyrimas parodė, kad garsiausiai klykaujantys staugūnai dažniausiai taip pat turi mažiausias sėklidės bei spermos trūkumą, nei tylesnės beždžionės.

Staugūnai yra vieni iš nedaugelio beždžionių, kurios suka lizdus, o taip pat ir vieni garsiausių sutvėrimų gyvūnų pasaulyje. Dažniausiai jos gyvena 6-12 beždžionių grupėse, kuriose būna vos po kelis patinus, o daugumą sudaro patelės – tarsi kokiame hareme. Biologijos antropologas Jacobas Dunnas ir jo komanda iš Kembridžo universiteto norėjo sužinoti, kokią įtaką sėklidžių dydis turi staugūnų socialiniame pasiskirstyme grupėse – ir kaip tai koreliuoja su jų stūgavimu.

Tiksliau tariant, mokslininkai apskaičiavo kaip garsiai beždžionės rėkauja priklausomai nuo jų sėklidžių dydžio.

Mokslininkų akustinės analizės rezultatai parodė, kad staugūnai stūgauja panašiu į tigrų riaumojimą dažniu – kuris yra žymiai žemesnis, negu buvo prognozuojama iki tol, turint omenyje pakankamai nedidelį jų kūnų dydį. Šių beždžionių didžiosios vokalinės raukšlės yra net 3 kartus didesnės nei pas žmones.

Jie išsiaiškino, kad beždžionė, kuri sveria apie 7 kilogramus, gali skleisti net iki 128 decibelų garsą, kuris savo stiprumu prilygsta tigro riaumojimui.

Kaip ir tikėtasi, mažesnes sėklides turintys staugūnai skleidžia didesnį garsą, galimai siekiant kompensuoti tokį trūkumą. Mokslininkai mano, kad įdedamos pastangos vystant galingą vokalinį organą kainuoja ne tik daug pastangų, bet ir tai, kad nebelieka energijos užaugti didesnėms sėklidėms. Tačiau mokslininkai nemano, kad tai yra trūkumas – didelis vokalinis organas, skirtas garsiam riaumojimui, yra toks efektyvus atbaidant varžovus patinus, kad nėra poreikio turėti didesnes sėklides.

Neįtikėtina, tačiau tai veikia. Pasirodo, mažas sėklides, bet garsią gerklę turintys patinai dažniau patraukia patelių dėmesį ir simpatijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(5)
(0)

Komentarai ()