Mokslininkai sugalvojo kaip pigiai pagaminti sudėtingus trimačius medicininius jutiklius  ()

Šį medicininį jutiklį įkvėpė tradicinis japonų popieriaus menas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maxas Shteinas kartą griuvo nuo dviračio ir susilaužė raktikaulį. Trauma buvo labai skausminga - raktikaulio lūžiai visada sukelia didelį skausmą, kuris tęsiasi viso gijimo ir reabilitacijos metu. Shteinas, kuris dabar yra žinomas mokslininkas, prisimena, kaip gydytojai specialiais matlankiais matavo jo peties judesio amplitudę.

Šie matavimai buvo ne tik skausmingi - tai juk neišvengiama - bet ir labai netikslūs. Todėl dabar Shteinas su kolegomis iš Mičigano universiteto kuria elektroninius jutiklius, kurie peties judesių amplitudę gali išmatuoti kur kas tiksliau, greičiau ir sukeldami mažiau skausmo.

Kiekvieno žmogaus kūnas yra šiek tiek skirtingas. Jei jutikliai būtų kuriami individualiai, jie būtų labai brangūs. Todėl mokslininkai įkvėpimo ieškojo senoviniame japonų popieriaus karpymo ir lankstymo mene kirigami. Trumpai tariant, kirigami meistrai plokščią popieriaus lapą paverčia trimatėmis figūromis.

Shteinas su doktorante Erin Evke sukūrė apvalų jutiklį, sukuriamą lazeriu pjaustant specialaus plastiko lakštą. Šis jutiklis per akimirką pavirsta trimačia forma, kuri gerai priglunda prie bet kurio žmogaus peties ar kito sąnario. Aišku, plastiko forma yra tik dalis jutiklio konstrukcijos. Likusią dalį sudaro patys elektroniniai tempimo sensoriai, kurie yra sukalibruoti taip, kad leistų labai tiksliai išmatuoti sąnario judesius. Geriausia tai, kad gaminant masiniu būdu šių jutiklių kaina nukristų iki maždaug 10 dolerių.

Mokslininkai teigia, kad tokie jutikliai padėtų ne tik traumų ar įvairių sąnarius paveikiančių ligų kamuojamiems žmonėms. Juos taip pat galėtų naudoti sportininkai. Šie jutikliai būtų lengvai pritaikomi prie bet kurios kūno dalies, o prireikus juos būtų galima gaminti ir pagal atskiro sportininko poreikius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()