JAV planuose - nutraukti ŽIV epidemiją: kartu su Gatesų fondu skirs šimtus milijonų dolerių  (1)

JAV vyriausybė bei Billo ir Melindos Gatesų fondas trečiadienį pažadėjo per ateinančius ketverius metus kartu skirti 200 mln. JAV dolerių, kad būtų užtikrintas prieinamas pjautuvinių ląstelių ligos (SCD) ir ŽIV gydymas, pagrįstas genų terapija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija šių metų pradžioje paskelbė ketinanti per ateinantį dešimtmetį nutraukti ŽIV epidemiją ir taip pat įvardijo SCD, kuria dažniausiai serga afrikiečių kilmės asmenys, kaip būklę, kuriai reikia skirti daugiau dėmesio.

Genų terapija yra palyginti nauja medicinos sritis, kurioje mėginama pakeisti netinkamus organizmo genus, sukeliančius sutrikimus. Šis gydymo būdas jau taikomas gydant aklumą ir tam tikrų rūšių leukemiją.

Visgi gydymas yra sudėtingas ir brangus, todėl neprieinamas didžiajai pasaulio daliai.

JAV Nacionalinių sveikatos institutų (NIH) direktorius Francis Collinsas teigė, kad bendradarbiaujant daugiausia dėmesio bus skiriama „prieinamumui, universalumui ir įkandamai kainai“, siekiant užtikrinti, kad galimi gydymo būdai būtų prieinami visame pasaulyje.

NIH ir Gatesų fondas siekia per ateinančius septynerius–dešimt metų atlikti klinikinius tyrimus JAV ir Užsachario Afrikoje.

Pjautuvinių ląstelių liga yra paveldimų raudonųjų kraujo kūnelių sutrikimų grupė, kuriai būdingas neįprastas baltymų kiekis eritrocituose, dėl ko tinsta pėdos ir plaštakos, atsiranda nuovargis, gelta, epizodinis ar lėtinis skausmas.

Laikui bėgant liga gali pakenkti gyvybiškai svarbiems organams, kaulams, sąnariams ir odai. Šiuo metu ji išgydoma tik persodinus kraują ir kaulų čiulpus, o gydymu gali pasinaudoti tik maža dalis žmonių, sergančių šia liga.

Kalbant apie ŽIV, antiretrovirusinis gydymas (ART) jau leidžia sumažinti pacientų viruso patogenų kiekį kraujyje tiek, kad jų negalima aptikti ir virusas negali būti toliau perduodamas.

Tačiau „pagrindinis tikslas yra sukurti vaistą, kuris leistų atsisakyti visą gyvenimą trunkančio ART“, – pažymėjo NIH atstovas, garsus ŽIV ekspertas Anthony Fauci.

Remiantis oficialiais duomenimis, SCD paveikia maždaug 100 tūkst. amerikiečių. Per ateinančius trisdešimt metų gims 15 mln. kūdikių su SCD.

Apie 75 proc. tokių kūdikių gimsta Užsachario Afrikoje, pažymėjo NIH.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (1)