Šokiruojantis Oktoberfesto oras - iš kur ten tiek metano?  ()

Oktoberfestas - svarbiausias Bavarijos regiono festivalis, kasmet pritraukiantis daugiau nei 6 mln. lankytojų. Alaus palapinės, šnicelis, vokiškos dešrelės ir linksmybės - dvi turiningos savaitės čia yra garantuotos. Tačiau kodėl mokslininkai teigia, kad jau greitai Oktoberfestas privalės keistis? Pasirodo, šiame festivalyje yra per daug metano.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Miuncheno technikos universiteto studentai be jokios abejonės irgi mėgsta pasimėgauti Oktoberfesto linksmybėmis. Tiesą sakant, tikriausiai prie jų prisideda ir profesoriai. Dvi savaites trunkanti puota yra tarsi didelis vakarėlis ir, kartu, yra didžiausias folk-kultūros festivalis pasaulyje. Aišku, su laiku Oktoberfestas pasikeitė ir dabar yra labiau turistų traukos objektas nei nacionalinė vokiečių šventė. Tačiau turinio esmė išliko - alus, maistas ir dainos niekur nedings.

Tačiau šįkart Miuncheno technikos universiteto mokslininkai Oktoberfeste ne tik gėrė alų, bet ir tyrė orą. Paaiškėjo, kad vienas kvadratinis metras festivalyje išskiria po 6,7 metano mikrogramus per sekundę. Ir tai yra labai daug. Per tas dvi savaites Oktoberfestas aplinką pavaišino net 1500 metano kilogramais. Bostonas, apie 700 tūkstančių gyventojų turintis miestas, per metus išskiria 10 kartų mažiau metano nei Oktoberfestas per dvi savaites.

Negerai, nes metanas yra šiltnamio efektą skatinančios dujos. Dabar, kai vis daugiau žmonių susirūpina aplinkos apsauga, Oktoberfestui tai yra blogos žinios. Taip pat negerai ir tai, kad žmonės svirduliuoja... tai yra, šoka tokiame nešvariame ore. Bet iš kur visas tas metanas?

Mokslininkai teigia, kad dėl tų metano emisijų kalta dujas deginanti virtuvės technika. Miuncheno Oktoberfeste nestinga įvairių greitojo maisto gamintojų, o jie naudoja pačius įvairiausius maisto gamybos įrankius. Daug jų degina dujas. Tai yra savotiškai gera žinia, nes tai reiškia, kad problemą būtų galima išspręsti tiesiog pagerinus maisto gamybos procesus.

Kita vertus, žinote, kur dar yra daug metano? Žmogaus žarnyno dujose. Orą gadinantys festivalio lankytojai prisideda prie metano emisijų, bet, kaip teigia mokslininkai, nežymiai. Taigi, toje srityje, galbūt, pokyčių artimiausiu metu nebus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(6)
(27)
(-21)

Komentarai ()