Pasirodo, dainavimas duše suteikia didelį malonumą daugybei žmonių - bet ar žinote, kodėl taip yra?  ()

Pripažinkite – bent kartą ar du savo gyvenime duše esate užtraukę Stasio Povilaičio „Švieski man vėl“. Ar kitą Lietuvoje populiarią dainą. Pasirodo, dainavimas duše suteikia didelį malonumą – ir tai daro net įžymybės: štai aktorius Jackas Blackas ten mėgsta užtraukti Led Zeppelin dainas, o Wyclef Jean paniūniuoja Bruce‘o Springsteeno melodijas. Tuo tarpu Colbie Caillat duše atsipalaiduoja prisimindama Amy Winehouse repertuarą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tad vonioje ar duše mes visi tampame roko (ar kito muzikos žanro) žvaigždėmis, nepaisant to, kokį turėtumėte balsą – Birutės Petrikytės, Merūno Vitulskio ar tokį, nuo kurio net stiklai trūkinėja.

Ar kada nors esate susimąstę apie šį reiškinį? Juk dauguma mūsų nedainuotų viešai, net jei už tai ir sumokėtų. Tačiau duše dainuojame be jokio gėdos ar drovumo jausmo. Pasirodo, šiam reiškiniui yra mokslinis paaiškinimas.

Pirmiausiai pažvelkime, kodėl mes duše taip atsipalaiduojame, kad net užtraukiame dainą. Pagalvokite – juk žmogus dažniausiai nedainuoja, kai yra liūdnas. Daugumai žmonių laikas duše yra bene vienintelis laikas dienoje, kai jie būna vieni. Tad žmogus yra šiltoje, mažoje ir saugioje aplinkoje. Stresas tuo metu nusiplauna nuo jūsų tiesiogine šio žodžio prasme. Kai žmogus atsipalaiduoja, jo smegenys išskiria dopaminą, o tai suteikia kūrybiškumo smagiai dainavimo pradžiai.

Tad šiltas vanduo teka jūsų kūnu, jūs atsipalaidavote ir jaučiatės gerai. Pasirodo, dainavimas priverčia jaustis dar geriau. Dainuojant dėl didesnio įkvepiamo oro kiekio į kraują patenka didesnis deguonies kiekis. Tai pagerina kraujo cirkuliaciją, o tai savo ruožtu pagerina nuotaiką ir savijautą. Kadangi norint dainuoti reikia įkvėpti giliau, jūs atsipalaiduojate ir apsivalote mintis – panašiai kaip ir meditacijos būdu. Be to, kai dainuojate, juk negalvojate apie savo problemas – o tai taip pat padeda sumažinti stresą.

Tačiau geriausia dainavimo dalis yra akustika! Tikriausiai nėra geresnės garso sistemos, nei vonios kambarys. Vonios kambario plytelės nesugeria garso, jūsų balsas atšoka nuo vienos sienos į kitą, kol palaipsniui išblėsta. Ir kadangi vonios kambarys yra maža patalpa, ji sustiprina jūsų balsą ir prideda šiek tiek žemų dažnių. Be to, garso šokinėjimas nuo vienos sienos į kitą suteikia grįžtamąjį efektą, kuris priverčia garsą šiek tiek ilgiau išsilaikyti ore ir išlygina dainavimo netolygumą. Tai yra tarsi primityvus autokoregavimas, dėl kurio jūsų balsas skamba geriau nei iš tiesų – o tai savo ruožtu padidina pasitikėjimą savimi.

Mes nedainuojame duše vien dėl to, kad mums įstringa viena ar kita „Žentų“ ar „Metallicos“ daina. Pasirodo, mes tai darome dėl eilės įvairių priežasčių: sumažėjančio streso, laimės, puikios akustikos ar vien todėl, kad mums paprasčiausiai patinka girdėti savąjį balsą. Tad nepaisant priežasties, raginame ir toliau dainuoti duše – o nedainuojančius skatiname tai išmėginti. Tai jums bus tikrai naudinga!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(5)
(4)

Komentarai ()