Kuo klitoris panašus į durų skambutį? Šis organas nėra sutvertas tik malonumui (N-18)  (2)

Klitoris pirmą kartą mokslinėje literatūroje paminėtas dar 1545 metais. Tuomet manyta, kad šis organas yra susijęs su šlapinimosi fiziologija, tačiau jau 1559 metais italų mokslininkas Realdo Colombo paaiškino, kad klitoris yra skirtas seksualiniam malonumui. Su tuo, beje, sutiko ne visi, tačiau ilgainiui ši nuomonė prigijo. Iki šiol teigiama, kad tai - vienintelis organas moters kūne, skirtas išskirtinai tik malonumui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kad ir kaip būtų keista, tie XVI amžiaus mokslininkai (aišku, daugiausiai vyrai), manė, kad tik malonumui skirtų organų negali būti. Jie netgi teigė, kad sveikos moterys klitorio neturėtų turėti, nes jis neturi paskirties. Vėliau, kai mokslas ir ypač mokslininkai vyrai susitaikė su mintimi, kad seksualinis malonumas neprivalo būti susijęs išimtinai tik su reprodukcija, klitorio paskirtis tapo aiški – orgazmas.

Ir visgi tai yra šiek tiek keista. Klitoris formuojasi panašiai kaip ir varpa, todėl galėtų būti tarsi evoliucinių faktorių likutis, dabar neturintis jokios paskirties. Tarsi vyrų speneliai. Kadangi vyrai ir moterys gimdoje formuojasi taip pat, tai abu turi turėti spenelius, o moterys gauna klitoris.

Royus Levinas, seksą tyrinėjantis mokslininkas, nusprendė nutraukti paslapties šydą nuo klitorio paskirties. Jis apžvelgė penkioliką 1966-2017 metais darytų tyrimų apie klitorių, jo paskirtį ir anatomiją. Ir priėjo netikėtą išvadą – klitoris padeda apvaisinimui. Tik kaip?

Levinas yra įsitikinęs, kad klitoris yra tarsi durų skambutis, kurio signalas liepia kūnui pasiruošti apvaisinimui. Taigi, pabudus klitoriui, prasideda fiziologiniai procesai – aukštyn pasitraukia gimdos apačia (taip spermatozoidams suteikiama galimybė išsijudinti, aktyvuoti savo uodegas), pasikeičia reprodukcinio trakto pH, suaktyvėja lubrikacija. Levino nuomone, šie požymiai rodo, kad klitorio siunčiami signalai nurodo kitoms lytinės sistemos grandims pasiruošti ne malonumui, o būtent apvaisinimui.

Taigi, pasak Levino, klitoris skirtas ne tik malonumui, bet ir reprodukcijai. „Visi šie pokyčiai genitalijose kuria palankias sąlygas sėkmingam apvaisinimui. Ši praktinė klitorio funkcija dažnai yra pražiūrima“, teigia mokslininkas.

Ne vienoje Afrikos ir Azijos (ypač, Artimųjų Rytų) šalyje moterų apipjaustymas, kurio metu sužalojamas ar visiškai pašalinamas klitoris, vis dar yra pasitaikanti praktika. Pasak Levino, tai yra ne tik didžiulį skausmą ir psichologines kančias sukelianti procedūra, sužalojanti mergaites visam likusiam gyvenimui, bet ir vaisingumui įtaką darantys veiksmai. Tačiau, žinoma, klitorio ir apvaisinimo ryšį dar būtina tirti išsamiau.

(82)
(13)
(69)

Komentarai (2)