6 veiksniai didinantys skrandžio vėžio riziką - daug ką lemia gyvenimo būdas (1)
Skrandžio vėžys pradeda vystytis bet kurioje skrandžio ar jo sienelės vietoje. Ši liga susijusi su skrandyje gyvenančiomis bakterijomis, vadinamomis Helicobacter pylori.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Skrandžio vėžys labiau būdingas vyresnio amžiaus žmonėms ir linkęs pasireikšti daugiau vyrams nei moterims. Daugelis skrandžio vėžio rūšių susijusios su gyvenimo būdu ar aplinkos veiksniais, pavyzdžiui, dieta.
Vienas tyrimas parodė, kad mankšta gali sumažinti šios ligos išsivystymo riziką.
Tyrimas, paskelbtas žurnale „British Journal of Sports Medicine“, atskleidė, kad fiziškai aktyvūs žmonės apie 19 proc. mažiau linkę susirgti skrandžio vėžiu.
Mokslininkai teigė atradę, kad fizinė veikla ir mažesnė tikimybė susirgi skandžio vėžiu yra tiesiogiai susiję.
Įdomu tai, kad atlikus tyrimą nustatyta, jog sporto intensyvumo lygis reikšmingo pokyčio nedaro.
Tyrimo autoriai mano, kad mankšta padeda kovoti su vėžiu ir užkerta kelią lėtiniam uždegimui.
Jungtinės Karalystės vėžio tyrimų duomenimis, esama keleto gyvenimo būdo veiksnių, galinčių padidinti skrandžio vėžio išsivystymo riziką:
- Vaisiai ir daržovės – jei valgysite per mažai vaisių ir daržovių, padidės skrandžio vėžio rizika. Stenkitės, kad kiekvieną dieną suvartotumėte bent penkias vaisių ir daržovių porcijas.
- Druska. Maistas, kuriame yra daug druskos, gali padidinti skrandžio vėžio riziką. Per didelis druskos vartojimas sukelia maždaug kas ketvirtą skrandžio vėžį. Stenkitės nevalgyti per daug sūraus maisto. Suaugusieji turėtų suvartoti ne daugiau kaip 6 g druskos per dieną (maždaug vienas šaukštelis). Daugiausia druskos, kurią suvalgome, yra kasdieniame maiste, pavyzdžiui, duonoje ir paruoštuose patiekaluose.
- Marinuotos daržovės. Skrandžio vėžio rizika taip pat padidėja, jei valgote daug marinuotų daržovių.
- Mėsa. Esama tam tikrų tyrimų, siejančių skrandžio vėžį su mitybos racionu, kuriame yra daug perdirbtos mėsos. Į perdirbtos mėsos kategoriją įeina kumpis, šoninė, saliamis ir dešros. Žmonėms, kurie per dieną suvalgo daugiau nei 90 g raudonos ir perdirbtos mėsos, rekomenduojama jos kiekį sumažinti iki 70 g ar mažiau (maždaug 2 dešrelės).
- Rūkymas. Maždaug kas penktas skrandžio vėžys JK susijęs su rūkymu. Rizikos mastas priklauso nuo to, kiek cigarečių per dieną surūkoma.
- Mažas skrandžio rūgšties kiekis taip pat gali padidinti ligos riziką.
Parengta pagal express.co.uk