Plinta į poliomielitą panaši liga, taip pat vaikams sukelianti paralyžių  ()

2014 m. JAV paplito paslaptinga į poliomielitą panaši liga, dėl kurios vaikams pasireiškė paralyžius. Tyrėjai nustatė viruso kaltininką – imuninių ląstelių, reaguojančių į virusą, liekanas pacientų stuburo skystyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ūminis glebus mielitas (angl. acute flaccid myelitis – AFM) – tai reta nervų sistemos liga, dažniausiai besivystanti vaikams. Jai būdingi tokie simptomai kaip raumenų tonuso sumažėjimas, rankų bei kojų silpnumas ir, kraštutiniais atvejais, paralyžius. 

Šiais metais JAV buvo patvirtinti 22 AFM atvejai. JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų duomenimis, 2018 m. patvirtinti 236 AFM atvejai 41 valstybėje. Nuo 2014 m. Ligų kontrolės ir prevencijos centrai patvirtino 590 atvejų.

AFM priežastis neišaiškinta, tačiau vis daugiau įrodymų nurodo į enterovirusą – virusų grupę, kuri paprastai pasireiškia virškinimo trakte ir sukelia lengvus simptomus, tačiau kartais gali patekti į centrinę nervų sistemą ir sukelti rimtesnių komplikacijų. 

Baisiausi virusai žemėje

Vis dėlto beveik visiems pacientams, kuriems buvo patikrintas stuburo skystis, enteroviruso testas nebuvo teigiamas.

„Žmonės nustebo, kad AFM sergančių pacientų smegenų skystyje enterovirusai retai aptinkami. Jie norėjo sužinoti, kaip kam nors gali pasireikšti neurologiniai simptomai, kai jų centrinėje nervų sistemoje virusų neaptinkama“, – pranešime teigė vyresnysis autorius dr. Michaelas Wilsonas, Kalifornijos universiteto San Franciske (JAV) docentas.

„Galbūt virusas organizme nebebuvo aktyvus, kai tiems pacientams atsirado AFM požymių. Stuburo skystį reikia tirti, kai žinoma, kad virusas iš tikrųjų yra“, – sakė dr. Ameshas Adalja, infekcinių ligų specialistas ir Johnson Hopkins sveikatos apsaugos centro Baltimorėje, JAV, vyresnysis mokslininkas, kuris nebuvo susijęs su tyrimu. 

Kaip ir kituose AFM tyrimuose, M.Wilsonas ir jo komanda tikrino AFM sergančių pacientų stuburo skysčius, kaip ir tikėtasi, enteroviruso požymių nerado.

Taigi, jie nusprendė pasirinkti kitokį būdą. Tyrinėdami pacientų stuburo skysčius, mokslininkai pasitelkė „VirScan“ virusų aptikimo technologiją.

Komanda, pasitelkusi šią technologiją, nustatė, kad 70% AFM sergančių pacientų stuburo skystyje buvo antikūnų, kurie naikina enterovirusus. Be to, mažiau nei 7% pacientų, kurių neurologinė būklė nebuvo AFM, taip pat turėjo šiuos antikūnus. AFM pacientams tyrėjai nerado antikūnų prieš jokius kitus virusus, kuriuos jie tyrė.

„Šio tyrimo stiprybė yra ne tik tai, kas buvo rasta, bet ir tai, kas nerasta. Enteroviruso antikūnų daugiausia buvo pas AFM sergančius pacientus“, – pranešime teigė Kalifornijos universiteto biochemijos ir biofizikos profesorius Joe DeRisi.

„Šis tyrimas patvirtina tai, apie ką žmonės galvoja jau kurį laiką. Mes artėjame prie įrodymų, kad enterovirusai yra užkrečiamųjų ligų sukėlėjai, atsakingi už AFM. Liko daug klausimų, pavyzdžiui, kokie virusai gali sukelti ligą ir ar AFM gali lemti daugiau nei viena priežastis. 

Tai, tikėkimės, paskatins atlikti tyrimus, kad sužinotume, ar turėtume skiepytis nuo kitų enterovirusų, kaip skiepijamės nuo enteroviruso, sukeliančio poliomielitą“, – teigė A.Adalja. 

Parengta pagal livescience.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(2)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: