Netikėtas mokslininkų atradimas - tai maistas, o ne sėdimas gyvenimo būdas storina vaikus  (14)

Kuo daugiau sportuosite, tuo daugiau kalorijų sudeginsite? Taip, tačiau ne vienas tyrimas rodo, kad žmogaus kalorijų poreikis keičiasi labai nedaug. Negana to, Bayloro universiteto mokslininkai ką tik įrodė, kad viršsvoris yra labiau susijęs su maistu, o ne su neaktyviu gyvenimo būdu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tie, kurie nuolat juda, per dieną sudegina daugiau kalorijų. Tačiau skirtumas tarp žmogaus, kuris didžiąją dienos dalį praleidžia sėdėdamas, ir to, kuris visą dieną vaikšto, nėra toks didelis, kaip gali pasirodyti. Tyrimai rodo, kad žmogaus organizmas subalansuoja energijos panaudojimą ir kasdien sudegina labai panašų kalorijų kiekį.

Viskas pasikeičia tada, kai žmogus priauga viršsvorio. Riebalai yra papildomas energijos rezervas, kurį kūnas gali panaudoti kai to prireikia (pavyzdžiui, sportuojant). Tačiau kai žmogus neturi viršsvorio, jis kasdien sudegins panašų kalorijų kiekį.

Iš kur tai žinoma? Mokslininkai patyrinėjo 44 5-12 metų amžiaus šuarų vaikus. Šuarai - tai Amazonijos miškų čiabuviai, kurių populiaciją sudaro maždaug 50 tūkstančių žmonių. Šuarai šiais laikais vis dažniau dirba ir maisto gauna taip, kaip ir mes - iš parduotuvių. Tačiau kai kurios šuarų šeimos vis dar maitinasi išskirtinai tik turtingosios Amazonijos gamtos gėrybėmis. Mokslininkai palygino itin aktyvių šuarų vaikų metabolizmą su itin sėslių JAV ir Jungtinės Karalystės vaikų kalorijų išeiga. Ir štai ką pavyko sužinoti:

  • Šuarų vaikai yra bent 25 % aktyvesni už JAV ir JK bendraamžius;
  • Šuarų vaikai ilsėdamiesi sudegina 20 % daugiau energijos (greičiausiai dėl itin aktyvaus imuninės sistemos darbo);
  • Bendras sudegintų kalorijų kiekis tarp šuarų ir vakariečių vaikų beveik nesiskiria.

Kaip taip gali būti? Juk būdami aktyvesni ir net ilsėdamiesi daugiau kalorijų sudeginantys vaikai turėtų pasižymėti didesne kalorijų išeiga? Na, ne visai.

Didelę dalį kalorijų vaikai panaudoja augimui. Šuarai yra pakankamai žemi ir smulkūs žmonės. Tuo tarpu JAV ir Jungtinės Karalystės vaikai auga ir į aukštį, ir į plotį. Mokslininkai mano, kad žmogus yra natūraliai užprogramuotas sudeginti ribotą kalorijų kiekį per dieną ir tą ribą viršyti yra labai sunku. Taigi, kai šuarų vaikai savas kalorijas sudegina rinkdami gamtos gėrybes ir ilsėdamiesi, jie neturi iš ko augti.

Mokslininkai pabrėžia, kad tai nereiškia, kad sportuoti nėra būtina. Sportuojantys vaikai bus laimingesni, greičiau vystysis jų protas. Jei vaikas jau turi viršsvorio, sportas jam padės jo atsikratyti. Mokslininkai teigia, kad fizinis aktyvumas tiesiog nėra esminis faktorius viršsvorio atsiradime. Tai - maistas, o ne fizinio aktyvumo trūkumas vaikus paverčia nutukusiais.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(27)
(5)
(22)

Komentarai (14)