Kenčiate nuo nemigos? Mokslininkai mano, kad jau išsiaiškino vieną iš nemigos sukėlėjų  ()

Net 30 % suaugusių žmonių patiria nemigą. Tai kenkia širdžiai, imunitetui ir net protinei sveikatai. Šiuo metu nemiga dažniausiai gydoma vaistais, kurie gali sukelti šalutinį poveikį. Tačiau mokslininkai mano, kad jau išsiaiškino vieną iš nemigos sukėlėjų - tai maistas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinodami, kas sukelia nemigą, žmonės galėtų iš savo kasdienio gyvenimo išmesti tuos dalykus ir sureguliuoti savo miego ritmą. Nemigą sukelia stresas, hormonų pusiausvyros sutrikimai ir, kaip rodo naujas Kolumbijos universiteto mokslininkų tyrimas, rafinuoti angliavandeniai.

Mokslininkai nustatė, kad būtent angliavandeniai, ypač pridėtinis cukrus, yra pagrindiniai menopauzę išgyvenusių moterų nemigos sukėlėjai. Paprastai tariant, tos moterys, kurios kasdien suvartoja labai daug rafinuotų angliavandenių, nemiga serga žymiai dažniau. Tuo tarpu daržovėmis, skaidulomis ir vaisiais (bet ne sultimis) turtinga dieta sumažina nemigos riziką.

Ankstesni tyrimai jau bandė tai įrodyti, tačiau nesėkmingai, nes buvo per trumpi ir nepakankamai tikslūs. Nors jau anksčiau pasirodė duomenų, kad daugiau rafinuotų angliavandenių suvalgančios moterys dažniau kenčia nuo nemigos, buvo neaišku, kas sukelia ką - nemiga keičia mitybą ar mityba sukelia nemigą.

Naujame tyrime mokslininkai išanalizavo 50 tūkstančių moterų duomenis. Jie patyrinėjo moterų mitybą bei nemigos pradžią. Tai leido į laiko juostą sudėlioti pagrindines dėlionės detales - tai rafinuoti angliavandeniai sukelia nemigą.

Rafinuoti angliavandeniai - pridėtinis cukrus, balta duona, baltieji ryžiai, saldūs gėrimai ir t. t. - labai sparčiai padidina cukraus kiekį kraujyje. Kūnas į tai reaguoja paleisdamas daugiau insulino, kuris sparčiai sumažina cukraus koncentraciją. Šie pokyčiai gali paskatinti adrenalino ir kortizolio išsiskyrimą, o tai jau trukdo užmigti.

Nors tyrimas buvo atliktas su menopauzę išgyvenusiomis moterimis, tie patys procesai pastebimi ir platesnėje populiacijos dalyje. Tai reiškia, kad rafinuoti angliavandeniai nemigą gali sukelti visiems. Tuo tarpu daržovės, vaisiai ir kitas skaidulų turintis maistas padeda išlaikyti stabilumą, todėl mažina nemigos tikimybę.

Beje, kitas tyrimas parodė, kad rafinuoti angliavandeniai didina ir depresijos riziką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(5)
(3)

Komentarai ()