Paaiškėjo, kaip šunys elgiasi su savo draugais - stebėtinas elgesys  ()

Žmonės yra vieni iš nedaugelio gyvūnų, kurie yra „prosocialūs“. Tai reiškia, kad esame linkę savanoriškai padėti kitiems ar dalintis – net tais atvejais, kai mes iš to negauname jokios tiesioginės naudos. Primatai taip pat yra prosocialūs, o eksperimentiniai tyrimai parodė, kad žiurkės bei kuosos irgi pasižymi tokiu elgesiu. O po paskutiniojo tyrimo, kurį atliko Veterinarinės medicinos universitetas Vienoje, į šį sąrašą turėtume įtraukti ir šunis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimo metu mokslininkai atliko bandymą, kurio metu šunys turėjo patraukti padėkliukus ir nuspręsti, ar kitas šuo gaus skanėstą, ar ne.

Bandymų metu šunys „donorai“ turėjo galimybę pasirinkti, ar dantimis traukdami už virvutės, kitam šuniui pateiks tuščią padėkliuką – ar padėkliuką, ant kurio yra padėtas skanėstas. Po kiekvieno tokio bandymo mokslininkai atlikdavo kitą bandymą – kad pademonstruotų, jog šunys donorai žinojo, ką reiškė padėkliuko patraukimas. Jie leido šunims donorams patempti padėkliukus, kad jie patys gautų skanėstą – ir visi šunys bandymų metu būtent taip ir padarė.

Tyrimas parodė, kad kitų šunų atžvilgiu šunys yra prosocialūs – ypač kai jie pažinojo kitą šunį dar prieš bandymus.

Tyrimo autorius Friederike‘as Range‘as sakė, kad kitų šunų pažinojimas taip pat turėjo įtakos šunų elgesiui. Prosocialus elgesys buvo demonstruojamas rečiau nepažįstamų šunų atžvilgiu – nei pažįstamų.

Kitaip tariant, šunys mielai duoda skanėstą savo draugams – net jei jiems iš to nėra jokios tiesioginės naudos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(42)
(6)
(36)

Komentarai ()