Prarastas išradimas ar tik senas istorinis mitas? Gali būti, kad romėnai dar pirmame amžiuje turėjo lankstaus stiklo  ()

„Samsung Galaxy Z Flip“ neseniai nustebino technologijų žurnalistus - šis sulankstomas telefonas turi stiklu dengtą ekraną. Tačiau gali būti, kad lankstų stiklą regėjo ir Senovės Romos imperatorius Tiberijus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiais laikais mes viską fotografuojame, filmuojame ir aprašome. Tačiau ir dabar kai kurias kasdienio gyvenimo smulkmenas pamirštame. Todėl nieko keisto, kad apie senovės civilizacijų gyvenimą žinome nedaug, nes didelė dalis informacijos tiesiog nebuvo užfiksuota. Dėl to plinta įvairūs mitai apie galimai prarastus senovinius išradimus ir technologijas, kurios praverstų ir šiandien.

Lankstaus stiklo istorija yra kažkas panašaus, tačiau niekas nežino, ar tai - mitas, ar tikrų tikriausia istorija. Turėkite tai omenyje. Visko gali būti, kad šiame pasakojime susipina realybė ir rašytojų fantazijos vingiai.

Taigi, kalbama, kad Romos imperatorius Tiberijus Klaudijus Neronas, valdęs 14-37 mūsų eros metais, kartą sulaukė lankytojo. Tai buvo amatininkas, gaminęs įvairius stiklo dirbinius. Imperatoriui jis pristatė gėrimui skirtą dubenį ir paminėjo, kad jis yra pagamintas iš ypatingo stiklo. Tiberijus pažiūrėjo į dubenį ir pabandė jį sudaužyti. Bet nesėkmingai - smūgio vietoje liko tik ryškus įdubimas. Negana to, amatininkas skaidrų dubenį kaip mat ištiesino plaktuku.

Tiberijus, anot šio pasakojimo. buvo ir sužavėtas, ir sutrikdytas. Jis priėmė kiek netikėtą sprendimą ir įsakė amatininką nukirsdinti. Imperatorius bijojo, kad ypatingas stiklas taps brangesniu už auksą bei sidabrą ir taip sujauks Imperijos ekonomiką.

Žinoma, šiame pasakojime yra akivaizdi skylė - jei Tiberijus manė, kad lankstus stiklas bus toks vertingas, negi jis nebūtų tuo pasinaudojęs? Tačiau stiklo galima pagaminti daug, o štai aukso ištekliai yra riboti ir lengvai kontroliuojami. Tiberijus taip vengė ekonominės sumaišties ir saugojo status quo.

Bet negi tai tiesa?

Ši istorija buvo perpasakota ne kartą. Štai valstybininkas Cassius Dio, gyvenęs 155-235 metais, pasakojo, kad tas amatininkas buvo ištremtas dėl imperatoriaus pavydo. Tąkart pas valdovą jis atėjo prašyti atleidimo ir atnešė ypatingo stiklo taurę. Amatininkas ją netyčia pametė, tačiau pakėlė ir sutaisė. Tai pamatęs Tiberijus ir nusprendė nukirsdinti amatininką.

Tačiau yra priežasčių manyti, kad šioje istorijoje yra bent dalis tiesos. Pagrindinė iš jų - šią istoriją aprašė net du amžininkai - apie lankstų stiklą kalbėjo Petronijus (27-66 m.) ir Plinijus Vyresnysis (23-79 m.). Šie žmonės savo raštuose aprašė daug patikrintų įvykių ir gyveno Tiberijaus valdymo metu.

„Samsung Galaxy Z Flip“ ekranas yra apsaugotas lanksčiu stiklu, tačiau jis neprilygsta tam, kurį galima sutaisyti plaktuku. Tačiau tikriausiai niekada nesužinosime, ką tas nežinomas amatininkas parodė Tiberijui ir ar šioje istorijoje yra tiesos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(17)
(4)
(13)

Komentarai ()