100 metų senumo gydymo metodas gali padėti kovojant ir su COVID-19  (18)

Vaistų nuo naujojo koronaviruso sukeltos ligos COVID-19 nėra. Tai būtina pabrėžti ir suprasti. Hospitalizuoti žmonės yra stebimi, gydomi jų simptomai. Kai prireikia - ventiliuojami jų plaučiai, taikomos įvairios terapijos, kurios gali padėti atsigauti po šios labai pavojingos ligos. Tačiau vienas metodas, naudotas dar 1918 metais iš tikrųjų gali padėti gydant koronaviruso infekciją, net jei tai ir nėra išganingas išsigelbėjimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

COVID-19 nėra pirma ar paskutinė pasaulinė sveikatos problema. Šiais laikais mes daug keliaujame, todėl virusai išplinta labai greitai ir labai plačiai. Ypač, kai neatsakingi ir neišpasakytai kvaili keliautojai žinodami grėsmes vyksta į aukščiausios rizikos regionus, o parvykę lankosi susibūrimuose, veža lauktuves seneliams ir eina apsipirkti į niekuo nekaltų žmonių pilnas parduotuves.

Tiesa, virusai plito ir anksčiau, kai lėktuvais beveik niekas nekeliavo. 1918-ųjų ispaniškasis gripas buvo labai didelė problema, kuri taip pat paplito labai plačiai. Šia agresyvia gripo forma užsikrėtė apie 27 % pasaulio populiacijos - apie 500 milijonų žmonių. Niekas tiksliai nežino, kiek žmonių mirė - manoma, kad apie 17 milijonų, bet gali būti, kad tikrasis aukų skaičius viršijo 50 ar net 100 milijonų. Ir tai - tuomet, kai mažiau žmonių gyveno tankiai apgyvendintuose miestuose ir kai žmonės mažiau keliavo.

Medikai jau tada galėjo gana lengvai prognozuoti, kas mirs - mirė beveik visi sunkios būklės pacientai. Kitaip tariant, peržengus tam tikrą ribą, kuomet dėl karščiavimo ir kitų simptomų žmogui buvo sunku išlikti sąmoningam, gydytojai turėjo mažai vilties, kad pacientas pasveiks. Tačiau tuomet imta eksperimentuoti su pasveikusiųjų žmonių krauju - pasveikusiųjų kraujo plazmos ar kitų kraujo produktų perpylimas sunkiai sergantiems žmonėms mirties statistiką pagerino net 50 %.

1934 metais Pensilvanijoje per tymų epidemiją studentams eksperimento tvarka buvo skiriama pasveikusiųjų kraujo serumo. Tik trys iš 62 tyrime dalyvavusių studentų susirgo tymais ir tik lengva ligos forma. Kraujo plazma panašiai naudota ir Ebolai bei paukščių gripui gydyti - visi bandymai parodė daug žadančius rezultatus.

Japonijos farmacijos kompanija „Takeda Pharmaceutical Co.“ teigia, kad jau kuria vaistus, kurių pagrindas - nuo COVID-19 pasveikusių žmonių kraujo plazma. Kuomet žmogų kamuoja kokia nors infekcija, imuninė sistema ima prisitaikyti - kuria antikūnius, kurie galiausiai neprašytą virusą išprašo. Nekviestas svečias pavaišinamas mirtimi, o antikūniai lieka. Juos su kraujo plazma galima perkelti sergančiam žmogui. Taip sergantis žmogus gauna antikūnių, kurie iš karto ima kovoti su infekcija - nereikia laukti, kol imuninė sistema pati imsis darbo. „Takeda“ kuria naują imunoglobino terapiją TAK-888, kurios pagrindinis privalumas yra greitis.

Vaistų nuo COVID-19 nėra ir artimiausiu metu nebus. Galima bandyti izoliuoti specifinius antikūnius, tačiau tai užtruks. TAK-888 nėra vaistai, kurie išgydytų nuo COVID-19. Tai nėra ir specifiniai antikūniai, galintys kovoti su SARS-CoV-2 virusu. Tai - visas pasveikusiojo imuninės sistemos ginklų paketas, kuriame turėtų būti ir tai, ko sergančiam reikia labiausiai.

Tai kodėl ši terapija dar nenaudojama dabar? Nes priešais mokslininkų akis - visas tyrimų, klinikinių bandymų ir biurokratijos minų laukas. Tačiau yra ir kita problema. Manoma, kad vienas pasveikęs žmogus gali skirti pakankamai kraujo plazmos tik vienam sergančiajam. Kai kuriais atvejais, kelių žmonių kraujo plazmos pakaks tik vienam pacientui. „Takeda“ atstovai nežino, kada TAK-888 terapija galėtų būti taikoma, bet tikrai anksčiau nei atsiras skiepai ar specializuotas gydymas.

TAK-888 terapija ir dar keli šiuo metu kuriami kraujo plazma paremti gydymo būdai yra tarsi paspirtis imuninei sistemai. Jie neišgydys nuo ligos, bet gali padėti imuninei sistemai su ja tvarkytis.

Nepaisant mokslininkų žingsnių, dabar jūsų pareiga yra likti namie. Nekeliaukite. Nemanykite, kad neužsikrėsite vykdami slidinėti į labiausiai paveiktus regionus. Jei jau padarėte šią klaidą, nelankykite giminių, venkite masinio susibūrimo vietų ir porai savaičių izoliuokitės. Kaip jaustumėtės žinodami, kad dėl jūsų neatsakingų pramogų COVID-19 pasiekė vyresnių žmonių porą, kuri ligos neatlaikė? Panika niekam nepadeda, bet elkitės atsakingai ir likite namie. O pajutę ligos simptomus skambinkite 1808.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(76)
(2)
(74)

Komentarai (18)