Paaiškėjo, kad koronavirusas lieka kambariuose ir net tualetuose: kaip jį išnaikinti  ()

SARS-CoV-2 virusas vis dar gąsdina pasaulį. Ir tikrai baugins dar kurį laiką - epidemijos pabaigos kol kas nesimato. Gera žinia ta, kad nuo ligos, kurią sukelia šis virusas, daugelis žmonių pasveiksta, bet ar saugūs lieka jų namai? O kai įstaigos, kuriose tikrai vaikštinėjo sergantys žmonės?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, visi girdėjo rekomendacijas. Reikėtų dažniau plauti rankas, o kai šalia nėra muilo ir kriauklės reikėtų naudoti dezinfekuojančius skysčius ar servetėles. Tačiau visi supranta, kad kai kurie žmonės šių rekomendacijų nesilaiko. Ar jie gali užteršti patalpas?

Tikrai taip. Ir užteršia nuolat. Tiesą sakant, tai net neturėtų jūsų stebinti - juk būtent dėl to ir esate raginami plauti rankas. Sergantis žmogus ranka nusišluostys nosį, tada ta pačia ranka įsikibs į laiptų turėklą, o paskui jį lips kas nors kitas. Singapūro mokslininkai mano, kad virusas plinta ir tokiu būdu. Jiems taip atrodo dėl to, kad ligoninėse dažnai užsikrečia ir tas personalas, kuris, atrodo, tiesioginio kontakto su sergančiaisiais neturi.

Mokslininkai trijose palatose ėmė mėginius, ieškodami viruso pėdsakų. Žinoma, visose palatose gyveno užsikrėtę žmonės. Viena palata buvo tiriama prieš įprastą valymą, kitos dvi - po jo. Nevalytame kambaryje mokslininkai aptiko 13 užterštų paviršių. Nestebina tai, kad buvo užteršti šviesų jungtukai ir lovos ranktūris, tačiau nuostabą kelia tai, jog viruso pėdsakai pastebėti ir ant langų bei grindų. Tualete buvo užterštas ir klozetas, kriauklė, durų rankena. Mokslininkai mano, kad virusas gali plisti ir per išmatas.

Tačiau yra ir gerų žinių. Kitose palatose, kuriose mėginiai imti po įprasto valymo, mokslininkai neaptiko jokių pėdsakų, kurie galėtų byloti apie pavojų pasigauti SARS-CoV-2. Tai iš tikrųjų yra labai gera žinia.

Taigi, mokslininkai teigia, kad pastango dezinfekuoti gatves, viešų renginių zonas, viešojo transporto terminalus ir kitas gausiai žmonių lankomas vietas nėra tik tuščias laiko švaistymas - tai iš tikrųjų padeda kovoti su virusu. Ir užsikrėtusių žmonių namai gali būti išvalyti įprastomis priemonėmis. Dabar tereikia suaktyvinti pastangas ir dar labiau skatinti švarą. Žmonės privalo dažniau plauti rankas su muilu, be reikalo nekeliauti į vietas, kurias paveikė epidemija ir sekti naujienas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(30)
(3)
(27)

Komentarai ()