Laimo ligą būtų galima gydyti visiškai natūraliais ekstraktais ir be jokių antibiotikų? Štai ką rodo naujas tyrimas  ()

Laimo liga - dažna dažniausiai erkių platinama liga. Ją sukelia Borrelia burgdorferi bakterijos. Laimo liga yra pagydoma antibiotikais, tačiau labai dažnai pažeidžia nervų sistemą, sukelia sąnarių skausmus ir net atminties praradimą. Simptomai gali kartotis net praėjus keliems metams po gydymo, todėl nauji efektyvūs gydymo būdai yra labai laukiami.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kuo anksčiau Laimo liga pastebima, tuo didesnė tikimybė, kad ją pavyks visiškai išgydyti. 80-90 % atvejų ligą išduoda didelis taikinį primenantis bėrimas. Tačiau priklausomai nuo jo vietos, jis gali būti ir nepastebėtas ar net ignoruotas. Kuo vėliau kreipiamasi, tuo didesnių komplikacijų galima tikėtis, įskaitant nuolatinį nuovargį net po gydymo pabaigos, veido paralyžių, atminties sutrikimus, sąnarių skausmus, sunkumus judant.

Laimo liga yra itin dažna Šiaurės Amerikoje ir Europoje. Senajame žemyne kasmet diagnozuojama po 65 tūkstančius naujų Laimo ligos atvejų. Gydymas antibiotikais trunka 2-4 savaites, po kurių dar reikalinga reabilitacija.

Mokslininkai nusprendė pažirūrėti, ar Laimo ligą sukeliančią bakteriją įmanoma pribaigti efektyviau naudojant augalų ekstraktus. Jie atrinko 14 didžiausią potencialą turinčių augalų ir jų poveikį palygino su doksiciklinu bei cefuroksimu - dažniausiai naudojamais antibiotikais. Gauruotoji unkarija, juodasis riešutmedis, vienametis kietis, baikalinė kalpokė ir Viduržemio jūros švitrūnas neblogai pasirodė prieš Borrelia burgdorferi bakteriją - šių augalų ekstraktai pagal kai kuriuos rodiklius aplenkė antibiotikus. Tačiau geriausiai pasirodė Ganos chininmedis bei japoninis pelėvirkštis.

Tiesa, svarbu pažymėti, kad ekstraktai buvo bandomi mėgintuvėliuose, o ne gyvo organizmo kūne. Organizme tokie vaistai galėtų veikti kitaip ir tai dar būtina išbandyti.

Ganos chininmedis, iš kurio ekstraktų jau dabar gaminami vaistai maliarijai ir kitoms ligoms gydyti, iš tiesų nustebino mokslininkus. Jie prognozuoja, kad vos per 7 dienas šis ekstraktas galėtų išnaikinti Borrelia burgdorferi bakterijas. Geriausia tai, kad nutraukus gydymą šiais vaistais bakterijos iš karto neatsigauna.

Prireiks dar nemažai laiko, kol šis tyrimas virs vaistais. Tai, kad augalinis ekstraktas padeda susidoroti su pavojinga Laimo liga, yra tik dalis istorijos. Dar reikia sukurti vaistus, apgalvoti terapiją, išbandyti jos saugumą. Tačiau tūkstančiai Laimo liga sergančių žmonių laukia naujų gydymo būdų. Efektyvūs nauji vaistai galėtų būti naudojami kartu su antibiotikais arba juos pakeistų. Kadangi infekcija būtų suvaldyta greičiau, pacientai patirtų mažesnius pažeidimus.

(37)
(5)
(32)

Komentarai ()