Ar tikrai japonai kadaise užsiimdavo bezdėjimo varžybomis?  ()

Internete galima sutikti nemažai įdomių faktų. Pavyzdžiui, teigiama, kad japonai kadaise rengdavo oro gadinimo varžybas, kurios primindavo tikrus karus. Iš tų laikų išliko ir iliustracijų. Bet ar tikrai tai vykdavo?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

O buvo taip. Edo laikotarpis, trukęs nuo 1603  iki 1868 metų, buvo tikras Japonijos klestėjimo laikas. Imperija tuomet laikėsi „daugiau jokių karų“ ir izoliacinės politikos. Žmonės plėtojo kultūrą, mokslą, mėgavosi stiprėjančiais socialiniais santykiais. Japonija buvo atsiskyrusi, taiki ir rami. Gal net per daug rami, mat tuo metu ėmė rastis kontrakultūra - nuo išaukštinto rafinuotumo pavargę jauni vyrai ėmė rengti bezdėjimo kovas.

Kaip jos vyko - neaišku. Žinoma tik tiek, kad viešose vietose vyrai (ir, kaip atrodo, moterys) apnuogindavo užpakalius ir stengdavosi kuo labiau sudrebinti orą. Laimėdavo tie, kurie tai darydavo garsiausiai ir efektingiausiai. Tai buvo tarsi vaikiška atsvara ramiems ir nuobodiems pasibuvimams, griežtai visuomenės struktūrai ir ribojančioms tradicijoms.

Bent jau taip dabar kalbama. Iš tikrųjų, duomenų, kad tai iš tikrųjų vyko, nėra. Arba jie labai riboti. Šis kalbos apie japonų bezdėtojų kovas prasidėjo jau moderniais laikais. Jas paskatino Edo laikotarpio ritinys (supraskit, anų laikų komiksas), kuriame vaizduojama tokia kova. „He-gassen“ pavadintas meno kūrinys tariamai vaizdavo Edo laikotarpio pramogas.

Iš tikrųjų „He-gassen“ buvo ne dokumentinis, o grožinis kūrinys. Visą jį galite pamatyti čia. Nežinomas autorius, kaip dabar manoma, taip pašiepė tuometinę politinę situaciją - jam taip atrodė politinės kovos. Mat tuo metu politika nebuvo karas, kaip buvo įprasta anksčiau, o žodžiai.

Taigi, tokios varžybos Japonijoje greičiausiai nevyko. Laikais, kai ginklai puošė sienas, pramogų ir taip pakako. Juolab, kad ir žmogaus fiziologija ritinyje pavaizduotų karų neleistų surengti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(21)
(3)
(18)

Komentarai ()