Neįtikėtinas detalumas – NASA paviešino paslaptingojo „Bennu“ asteroido vaizdus (Foto)  ()

NASA kosminis zondas „OSIRIS-REx“ prie asteroido Bennu sukiojasi jau nuo 2018 metų gruodžio ir per šį laiką pridarė daugybę nuotraukų. Dabar NASA paviešino kaip gi atrodo visas asteroidas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis Bennu paviršiaus žemėlapis yra tarsi mozaika, sudaryta iš 2 155 atskirų vaizdų. Dėl tokios gausos atskirų nuotraukų, pasiekta didžiulė skiriamoji geba – viename pikselyje „slepiasi“ vos 5 cm asteroido paviršiaus.

Dėl to tai yra pats detaliausias bet kokio tarpplanetinio objekto vaizdas, kokį tik iki šiol esame matę.

NASA tvirtina, kad šiam Bennu paviršiaus žemėlapiui sudaryti nuotraukos buvo paimtos iš „OSIRIS-Rex“ kosminio zondo, kuris asteroidą fotografavo nuo 2019 metų kovo 7 dienos iki balandžio 19 d.

Tuo metu „OSIRIS-Rex“ skraidė aplink Bennu asteroidą ir nuo jo nutolęs buvo maždaug 3,1-5 km atstumu.

Šie vaizdai yra ne tik šiaip gražu ir įdomu, bet mokslininkams leido nustatyti, kur yra geriausia vieta „OSIRIS-Rex“ zondui nusileisti ant Bennu asteroido. Pasirinkta vieta pavadinta „Nightingale“. Tai yra šiauriniame asteroido regione esantis didelis krateris.

Vieta numatyta, o kada bus nusileidimas? Planuojama, kad nusileidimo operacija įvyks šių metų rugpjūčio mėn. ir „OSIRIS-Rex“ ant Bennu paviršiaus nusileis tik 5 sekundėms.

Tačiau per tą laiką spės paimti asteroido uolienų pavyzdžių ir vėliau juos pargabens į Žemę tolimesniems tyrimams.

Jei viskas vyks pagal planą, „OSIRIS-Rex“ galiausiai Bennu asteroidą paliks ramybėje 2021 metais kovo mėn., o į Žemę parvyks 2023-iaisias rugsėjo mėn.

Bennu paviršiaus nuotrauka išties yra labai graži ir visas asteroido grožis atsiskleidžia peržiūrint pilną nuotraukos versiją. Failas didokas, 859 MB, ir jį galite atsisiųsti iš čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(34)
(0)
(34)

Komentarai ()