„DPV žudo plaučius“? Amerikiečiai reanimatologai ima abejoti intubacijos nauda, gydant COVID-19  (1)

Nauja hipotezė verčia susimąstyti, kada pasirinkome neteisingą kovos su virusu metodą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-04-11 „DPV žudo plaučius“? Amerikiečiai reanimatologai ima abejoti intubacijos nauda, gydant COVID-19  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gydytojai vis dar nepakankamai daug žino apie COVID-19 ir šios ligos poveikį žmogaus kūnui. Tipiškų simptomų sąrašas – sausas kosulys, pakilusi temperatūra ir sunkus kvėpavimas – papildomas (kai kurie medikai pastebi uoslės praradimą ir skonio juslės susilpnėjimą). Tačiau kiti koronaviruso sukelti efektai lieka nepaaiškinti.

Neseni užkrėstųjų deguonies lygio kraujyje stebėjimai amerikiečius gydytojus paskatino iškelti naują hipotezę ir netgi pasiūlyti pakeisti gydymo schemą (protokolus), pavyzdžiui, atsisakyti naudoti dirbtinės plaučių ventiliacijos (DPV) aparatus (DPV). O konspirologams pasufleravo naują sąmokslo teoriją.

Vis daugiau gydytojų linkę manyti, kad pacientui, gal net visos ligos metu, turi būti teikiamas paprastesnis, neinvazinis (mažiau invazinis) respiratorinis palaikymas (pavyzdžiui, kvėpavimo kaukės, kokios naudojamos sergant miego apnėja). „Manau, reikia reikia atsargiau skirti intubaciją“, – tvirtina Sohan Japa, Bostono Brigham and Women’s Hospital terapeutas.

Vienas iš svarbiausių rodiklių, į kurį kreipiamas dėmesys reanimacijoje, – kraujo prisotinimo deguonimi lygis (saturacija). Sveikų žmonių šis lygis būna apie 95 % ir didesnis. Tačiau kai kuriems pacientams buvo nustatytas labai žemas saturacijos lygis, Scientific American straipsnyje pažymi daktaras Reuben Strayer, Maimonides medicinos centro (Niujorkas, Bruklinas) reanimatologas. „Toks žemas, kad įprastai sietume jį su cianoze ir kvėpavimo nepakankamumu, tačiau žmonės nejuto diskomforto su jais kalbantis ar susirašinėjant išmaniuoju telefonu“.

Atrinkome geriausius pasiūlymus apsauginėms kaukėms iš Aliexpress ir Gearbest: iš Europos sandėlių, maksimaliai greitas pristatymas į Lietuvą (Ribotas kiekis, labai greitai išperkama)

Interviu Medscape portalui, Strayerio kolega iš Maimonides, gydytojas Cameron Kyle-Sidell, pranešė, ėmęs „pastebėti kažką neįprasto“. „Esu tikras, kad su tuo susidūrė gydytojai visoje Amerikoje. Anksčiau mums neteko matyti pacientų, kurių saturacija ~70 %, galinčių kalbėti pilnais sakiniais neuždusdami“.

Dar neįprasčiau, tęsia reanimatologas, kad šiuos pacientus intubuojant, deguonies saturacijos lygis staigiai sumažėdavo iki 20–30 %. „Asmeniškai monitoriuje mačiau nulį – suprantama, to nesiekėme ir iš visų jėgų stengėmės išvengti. Kolegos matė ir 10, ir 20 %. Tokiomis sąlygomis galima būtų tikėtis, kad širdis sureaguos, ims plakti greičiau nei įprasta – bus tachikardija, o lygiui dar sumažėjus – sulėtės, ir plaks lėčiau nei įprasta – pasireikš bradikardija, tačiau pulsas niekaip nereagavo. Siekdami išvengti tokių situacijų, mes ir įstatydavome kvėpavimo vamzdelius. Tačiau pacientų kraujo prisotinimo deguonimi lygis krisdavo labai staigiai, ir, pasikartosiu, pulsas nesikeitė. Tas labai neįprasta. Anksčiau su tuo mums neteko susidurti“.

Dar vienos pacientės hipoksijos lygis buvo toks, kad žmonės sunkiai pašneka ir jiems reikia DPV. Tačiau ji galėjo kalbėti pilnais sakiniais neuždusdama ir pareiškė nenorinti intubacijos.

Niekas iš gydytojų nesupranta, ką su tuo galima daryti, rašo Strayer. Pasak jo, šis neįprastas fenomenas glumina, nes gydytojai darbe dažnai remiasi kraujo prisotinimo deguonimi rodikliu. Kai kas spėlioja, kad virusas keičia deguonį transportuojančią molekulę (hemoglobinopatija), kas gali iškreipti pulsinę oksimetriją. Kyle-Sidell lygina COVID-19 su kalnų liga. Žemas kraujo prisotinimo deguonimi lygis – vienas iš pagrindinių šios ligos bruožų.

Bėda ta, kad, remdamiesi kitų šalių pavyzdžiu („trumpą šiaudą pandemijos metu ištraukusių Kinijos ir Italijos“) amerikiečiai reanimatologai beatodairiškai priėmė paradigmą COVID-19 pacientus kuo anksčiau intubuoti. Paskui jie susidūrė su DPV aparatų ir vietų intensyvios terapijos skyriuose trūkumu, o iš Kinijos ir Italijos ėmė skrieti gedulingos žinios apie mirtis pacientų, kuriems taikyta DPV. Ar tai iš viso buvo teisinga strategija, kelia klausimą Strayeris.

„Dabar nesame tikri ne tik dėl to, kada reikia intubuoti COVID-19 ligonius. Vienas iš svarbiausių parametrų, kurį naudojame šiam klausimui spręsti mus klaidina dėl mums kol kas nesuprantamų priežasčių“, – sako Strayeris. Kyle-Sidell irgi nėra tikras, kad priimta gydymo paradigma yra teisinga. Kaip įrodymą jis pateikia italo reanimatologo, daktaro Luciano Gattinoni iš Göttingeno medicinos universiteto darbą, kuriame jis iškelia prielaidą, kad koronavirusu užsikrėtusių pacientų su smarkiai išsitempusiu plaučių audiniu ūmaus respiratorinio distreso sindromo (ŪRDS) gydymo strategija, galbūt, neteisinga ir, kad, galbūt, teks keisti gydymo protokolus.

Medicinos mokslas į kylančius klausimus atsako eksperimentais ir klinikiniais tyrimais, tačiau kol bus pradėtas mediciną priekin stumiantis procesas (stipendijos, tyrimai, publikacijos recenzuojamuose žurnaluose), dėl pandemijos daugelis žus. Gal esant taip veržliai plintančios ir mažai ištirtos ligos, kaip COVID-19 atveju, atėjo laikas progresą paspartinti – socialiniais tinklais, medicininiais tinlaraščiais ir tinklalaidėmis, klausia Strayeris.

Norėdami neatsilikti, dabar profesionalai skaito vienas kito įrašus feisbuke ir tviteryje, diskutuoja, atitinkamose grupėse publikuoja ataskaitas, įrašo video youtube. Nebėra laiko laukti, kol vienas ar kitas mokslinis darbas bus recenzuotas ir publikuotas autoritetingame žurnale. Dalintis pastebėjimais, išvadomis, tyrimų rezultatais tarptautiniu lygiu yra gyvybiškai būtina tiesiogine to žodžio prasme – tai gali išgelbėti žmonių gyvybes.

Beje, gerais gydytojų ketinimais gali pasinaudoti ir kiti „specialistai“, kurie žmonių gyvybių gelbėti visai nenusiteikę. Pavyzdžiui, hipotezė, COVID-19 fiziologiškai veikiau primena kalnų ligą, o ne pneumoniją, tapo dar pagrindu dar vienai sąmokslo teorijai (kurią, kaip įprasta šiam žanrui, „slėpė valdžia“). Konspirologų priebėga ir feikų daigynas, NaturalNews.com publikavo „bombą“: Niujorko gydytojas (omenyje turimas Kyle-Sidell) neva pareiškė, kad plaučius pražudo būtent DPV aparatai, o ne koronavirusas.

Pats Kyle-Sidell, savaime suprantama, konspirologų nepalaiko. Jis neatmeta galimybės, kad tai klaida ir laukia, ar jo pastebėjimai, kol kas patvirtinti kai kuriais duomenimis iš Italijos ir Vokietijos, bus pagrįsti rimtesniais tyrimais su didele pacientų imtimi. Jis nežino, kokiu būtent momentu pasaulis padarė neteisingą COVID-19 gydymo pasirinkimą, ir iš vis – ar tas pasirinkimas buvo neteisingas.

Perkamiausios UVC lempos virusų naikinimui, kaukių ir telefonų dezinfekcinės dėžutės: geriausi pasiūlymai iš Lenkijos, Ispanijos, Prancūzijos ir Kinijos sandėlių (Video, 2020 m.)

„Viskas įvyko taip greitai. Mums tam tikra prasme pasisekė, kad smūgį prisiėmė kinai ir italai. Po to smūgis teko Niujorkui. Sunku perjungti iešmus, kai traukinys lekia tokiu pašėlusiu greičiu. Labai svarbu atsižvelgti į mūsų užsienio kolegų patirtį. Tačiau, manau, ne mažiau svarbu bent jau įsiklausyti į idėją, kad tai gali būti visiškai naujas susirgimas, kuris privalo būti kitaip gydomas.

Jeigu būtų vadovaujamasi šia teorija, tada, gali būti, derėtų atmesti visus stambius randomizuotus, prieš 10-20 metų puikiai atliktus ŪRDS tyrimus – juk tuomet COVID-19 ar panašių pacientų nebuvo. Taip galėtume atsitraukti nuo priimtos paradigmos ir žengti į kol kas, deja, neištirtą teritoriją“, – apibendrina Kyle-Sidell.


republic.ru

(66)
(5)
(61)

Komentarai (1)