Koronavirusas pradings balandžio mėnesį, tarsi nė nebuvęs? Štai ką sako JAV prezidentas ir ekspertai  (1)

Visi mes slapta tikimės, kad grėsmingasis koronavirusas COVID-19 pasitrauks kartu su šylančiais orais, kaip tai nutinka su gripu ir peršalimo ligomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas tvirtino, kad „labiau sušilus orams [virusas] stebuklingai pasitrauks“.

Tačiau, kaip JAV Baltiesiems rūmams pranešė prestižinė mokslininkų grupė, nepanašu, kad šis virusas išnyks vos sušilus.

Savo laiške, adresuotame Baltiesiems rūmams, Nacionalinės mokslų akademijos (NMA) komiteto nariai teigė, kad duomenys, ar koronavirusas taip pat lengvai plis sušilus, kaip ir šaltu oru, yra prieštaringi, tačiau tai veikiausiai neturės daug reikšmės, turint galvoje, kad tiek nedaug žmonių pasaulyje turi imunitetą koronavirusui.

„Yra kai kurių įrodymų, kurie leidžia daryti prielaidą, kad [koronavirusas] gali mažiau veiksmingai persiduoti aplinkoje, kai yra aukštesnė temperatūra ir drėgmė. Tačiau, kadangi trūksta visuotinio imuniteto, šis nusilpęs [užkrato] perdavimo veiksmingumas gali nelemti reikšmingo ligos paplitimo sumažėjimo be milžiniško sveikatos apsaugos įsikišimo“, – rašoma laiške.

Laiško autoriai atkreipė dėmesį, kad, pavyzdžiui, koronaviruso protrūkio Kinijoje tyrimai parodė, jog netgi priešingai – esant maksimaliai temperatūrai ir drėgmei virusas plito „eksponentiškai“, kuomet kiekvienas užkrėstasis juo pasidalindavo vidutiniškai su beveik dviem žmonėmis.

Daktaras Williamas Schaffneris, Vanderbilto universiteto medicinos centro infekcinių ligų specialistas, kuris nėra NMA komiteto narys, teigė: „Nors galime tikėtis, kad oras šiek tiek prisidės prie perdavimo sumažėjimo, negalime vien tik tuo pasikliauti. Turime toliau laikytis socialinio atstumo ir kitų priemonių, kad sumažintume perdavimą“.

JAV prezidentas D.Trumpas teigė, kad viruso sumažės, atšilus orams.

„Daug žmonių mano, kad jis pasitrauks balandį, kartu su karščiu, nes jis bus. Paprastai tai pasitraukia balandį“, – dar vasario 10 dieną pažymėjo jis šalies gubernatoriams.

Tą patį tvirtinimą D.Trumpas pakartojo tą pačią dieną vėliau vykusiame politiniame renginyje Naujajame Hampšyre.

„Panašu, kad balandį, žinote, teoriškai, kai labiau sušyla, tai stebuklingai dings“, – teigė jis.

Trečiąkart tai D.Trumpas pakartojo „Fox News“ laidoje.

„Žinote, balandį, kai atšils oras, tikėtina, jis numirs. Ir tai yra graži data, kurios verta laukti“, – sakė D.Trumpas.

W.Schaffneris, JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrų patarėjas, pastebėjo, kad NMA pranešimas suteikia „labiau išblaivinantį situacijos įvertinimą“, nei D.Trumpas.

„Prezidentas vaikšto saulėtąja gatvės puse, o mus laiko šešėlyje, – vaizdžiai kalbėjo W.Schaffneris. – Tai skatina mus suprasti, kad pavasaris, tikėtina, nebus visiškas sprendimas“.

NMA laiške mokslininkai pažymi, kad kai kurie laboratorinių tyrimų rezultatai parodė, jog viruso perdavimas sumažėja, kai oras yra šiltesnis ir būna daugiau drėgmės, bet tai vis dar neleidžia nusiraminti.

Laiške aprašoma, kaip Chadas Roy, Tulane'o universiteto tyrėjas, laboratorinių tyrimų metu virusą laikė karštoje ir drėgnoje aplinkoje bei 16 val. tyrinėjo.

Ch.Roy nuostabai, naujasis koronavirusas gyveno ilgiau už gripo, beždžionių raupų, tuberkuliozės virusus ar koronavirusą, sukeliantį SŪRS (sunkų ūmų respiracinį sindromą, geriau žinomą anglišku SARS trumpiniu, – vert. past.). Taip tvirtinama NMA Atsirandančių ligų ir XXI amžiaus sveikatos grėsmių nuolatinės komisijos laiške.

Mokslininkai nusiuntė šį laišką Baltųjų rūmų Mokslų ir technologijos politikos biuro atstovui Kelvinui Droegemeieriui.

Laiške nurodoma, kad realiame pasaulyje virusas vis tiek plinta šalyse, kuriose oras yra šiltesnis.

„Turint galvoje tai, kad šalyse, kurių klimatas yra „vasariškas“, pvz., Australijoje ir Irane, virusas sklinda greitai, atvejų neturėtų sumažėti padidėjus oro drėgnumui ir temperatūrai bet kur kitur“, – įspėjama laiške.

Stanfordo universiteto infekcinių ligų specialistas ir vienas iš laiško autorių daktaras Davidas Relmanas pažymėjo, kad Irane dar ne vasara, tad virusas dar nepakankamai koreliavo su aplinkos temperatūra ir drėgnumu.

„Netgi JAV, pvz., Naujajame Orleane, pastarąjį mėnesį tarp į aštuntąją ar devintosios amžiaus dešimties vidurį įžengusių žmonių liga „sprogo“ dabar, kai yra šilčiau, nei labiau į Šiaurę nutolusiuose miestuose“, – rašė jis CNN atsiųstame el. laiške.

Laiške taip pat pažymima, kad, nors gripas paprastai yra sezoninė liga, atsiradus naujai jo atmainai, kuriai labai mažai asmenų turi bet kokį imunitetą, net ir jis gali paplisti bet kada.

Naujų atmainų gripo protrūkiai būna tiek šiltu, tiek šaltu oru, o maždaug po 6 mėnesių smogia dar ir antra banga.

Infekcinių ligų specialistas daktaras Paulis Offitas pažymėjo, kad nors koronavirusai, kurie sukelia įprastą peršalimą, yra sezoniniai, naujasis koronavirusas nuo jų skiriasi, nes jis kilo gyvūnuose, ne žmonėse.

„Neaišku, kaip šis virusas elgsis“, – sakė Filadelfijos vaikų ligoninės pediatrijos profesorius P.Offitas.

Parengta pagal CNN

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(7)
(1)

Komentarai (1)