Kaip saugiai utilizuoti vienkartines medicinines kaukes, kad jos netaptų užkrato šaltiniu?  ()

Kaip saugiai utilizuoti vienkartines medicinines kaukes, kad jos netaptų užkrato šaltiniu? Aplinkos ministerija siūlo jas tris paras laikyti užrištame maiše, o po to išmesti su buitinėmis atliekomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Medicininės atliekos laikomos pavojingomis ir turi būti atitinkamai utilizuojamos. Atskiros medicininių ir pavojingų atliekų tvarkymo taisyklės taikomos medicinos centrams ir kitoms įstaigoms, dirbančioms su medicininėmis ir pavojingomis atliekomis. Gyventojai taip pat iki šiol buvo raginami medicinines atliekas išvežti į specialius pavojingų atliekų surinkimo konteinerius, tačiau galimai koronavirusu užkrėstas medicinines kaukes, pasirodo, galima mesti į paprastą komunalinių atliekų konteinerį.

LR Aplinkos ministerija išplatino rekomendacijas gyventojams, kaip saugiai tvarkyti komunalines atliekas koronaviruso plitimo grėsmės laikotarpiu. Jose medicininės kaukės priskirtos prie komunalinių atliekų.

„Gyventojai tokias buitines atliekas kaip servetėlės, tualetinis popierius, apsauginės kaukės ir kitas panašaus pobūdžio atliekas turėtų mesti į atskirą maišą. Pripildytas šis maišas turėtų būti įdedamas į papildomą maišą, sandariai užrišamas ir, esant galimybėms, išmetamas į mišrių komunalinių atliekų konteinerius tik praėjus 72 valandoms nuo maišo užrišimo.

Jei gyventojai įtaria, kad užsikrėtė COVID-19 (koronavirusine infekcija), rekomenduojama į papildomą maišą sudėti ir pakuočių atliekas, jas taip pat, esant galimybėms, išmesti į pakuočių atliekų surinkimo konteinerius tik praėjus 72 valandoms nuo maišo užrišimo“, – rašoma ministerijos rekomendacijose.

Pasak Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro atstovo Arūno Liubinavičiaus, ministerija pateikia tokias rekomendacijas, remdamasi tyrimais, kad virusas ant paviršių išlieka gyvybingas tam tikrą laiką. Pašnekovas priminė, kad visos atliekos, Klaipėdoje išmetamos į buitinių atliekų konteinerius, yra vežamos į Dumpių sąvartyną.

„Jame atliekos yra automatizuotu būdu smulkinamos, sijojamos, ištraukiant metalą, žemes ir dar išrūšiuojamos atskiriant plastiką. Po rūšiavimo 95 proc. buitinių atliekų yra sudeginamos „Fortum“ termofikacinės jėgainės katile. Ten pat sunaikinamos ir panaudotos vienkartinės medicininės kaukės“, – paaiškino A. Liubinavičius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Vakarų ekspresas
Vakarų ekspresas
Autoriai: Fausta Augustaitė
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()