Mokslininkai bando išspręsti vieną didelę medicininių respiratorių problemą  (3)

N95 respiratoriai išfiltruoja daugiau nei 95 % visų smulkių dalelių. Priešingai nei paprastos medicininės kaukės, respiratoriai gerai prisispaudžia prie veido ir tikrai nepraleidžia virusų. Tačiau jie vis tiek sukelia problemų. Tiesą sakant, kai kuriems žmonėms jie apskritai nerekomenduojami.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

N95 respiratoriai taip gerai veikia dėl savo daugiasluoksnės filtruojančios struktūros. Tačiau jie neišvengiamai apsunkina ir kvėpavimą - paklauskite medikų, kaip jie jaučiasi po kelių valandų pamainos, kuomet respiratoriaus negali nusiimti nei minutei. Tiesą sakant, nėščioms moterims respiratoriai net nėra rekomenduojami, nes jie stipriai apkrauna plaučius. Skaičiuojama, kad vien dėl respiratoriaus žmogus gauna 5-20 % mažiau deguonies.

Galvos svaigimas ir nuovargis yra tik menki N95 respiratorių sukeliami rūpesčiai. Šios kaukės gali net pažeisti plaučius, jei žmogus jau serga kvėpavimo takų ligomis. Tačiau kartais respiratoriai yra tiesiog neišvengiami. Todėl Stanfordo universiteto mokslininkai Johnas Xu ir Friedrichas Prinzas jau ieško sprendimo.

Xu ir Prinzas iš tiesų yra mechanikos inžinieriai. Šiaip jie kuria ir tobulina vandenilio kuro elementus, kurie kada nors varys ateities automobilius. Jie nedirba medicinos įrangos sektoriuje, tačiau jų tyrimų sritis yra susijusi su deguonies koncentravimu. Todėl dabar Prinzas ir Xu ėmė kurti nešiojamą deguonies koncentravimo aparatą.

Didžiąją dalį oro sudaro azotas, deguonės čia - tik 21 %. Jei tą deguonies koncentraciją pavyktų padidinti, respiratorius taip nevargintų, nes žmogus vis tiek įkvėptų pakankamai deguonies. Problema ta, kad mobilaus ir pakankamai pigaus deguonies generatoriaus tiesiog nėra.

Mokslininkai šiuo metu kuria ir bando kelis skirtingus prototipus. Vienas naudoja elektrolizę, kad perskeltų vandenį į deguonį ir vandenilį. Deguonis būtų tiekiamas į kaukę, kurią gydytojas dėvėtų ant įprasto respiratoriaus, o vandenilis galėtų būti panaudojamas kaip kuras. Na, bent jau tokia yra mokslininkų pirminė idėja - ją dar reikėtų išvystyti. Mokslininkai taip pat galvoja, kaip deguonies izoliavimui būtų galima panaudoti anijonus.

Galutinis tikslas - nedidelė ant liemens dėvima dėžutė, kurioje būtų deguonies koncentravimo įranga. Šis įrenginys turėtų būti pigus, kad jais būtų galima aprūpinti kiek įmanoma daugiau gydytojų. Žinoma, pats įrenginys būtų daugkartinis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(3)
(9)

Komentarai (3)