Profesorė įspėjo, kokių veido kaukių verčiau nedėvėti: jos tikrai netinka apsaugai  (6)

Nuo penktadienio dėvėti apsaugines veido kaukes viešumoje yra privaloma. Kiekvienas šį nurodymą vykdo savaip: vieni naudoja vaistinėje pirktas vienkartines medicinines kaukes, kiti veidą dengia skarelėmis ar šalikais, treti kaukes siuvasi patys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daiva Mikučionienė, Kauno technologijos universiteto Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakulteto Gamybos inžinerijos katedros profesorė, LRT radijui papasakojo, kokios turėtų būti veido kaukės: svarbu, kad jos tinkamai priglustų prie veido ir turėtų geras filtravimo savybes.

„Tam, kad filtravimo savybės būtų geresnės, audiniai, kuriuos parenkame, arba medžiagos turi būti kuo tankesnės“, – pamokė D.Mikučionienė.

Profesorė įspėjo: kaukės iš marlės nėra tinkamos apsaugai.

Atrinkome geriausius pasiūlymus apsauginėms kaukėms iš Aliexpress ir Gearbest: iš Europos sandėlių, maksimaliai greitas pristatymas į Lietuvą (Ribotas kiekis, labai greitai išperkama)

„Tai galbūt grįžęs prisiminimas iš tų Tarybinių laikų, kada visko trūko. Ir medicinos įstaigos ko turėjo, tai pigios marlės. Tačiau tai – retas audinys, kurio filtravimo savybės tikrai nėra geros. Jis labai greitai praranda formą ir panašiai.

Geriausias derinys, kada prie veido glaudžiasi sintetinės medžiagos sluoksnis. Tokiu atveju tas sluoksnis kvėpuojant nesudrėksta. Drėgmė keliauja į tolimesnius sluoksnius, kurie jau turėtų būti siuvami jau iš natūralių medžiagų: medvilninių, lininių“, – patarė mokslininkė.

Geriausiai prie veido priglunda kaukės iš trikotažo, kuris lengvai prisitaiko prie veido formos.

„Be abejo, siuvant kaukę reikėtų pamodeliuoti, pagalvoti, kaip tą kaukę pasiūti, kad ji kuo geriau priglustų prie veido ir neliktų tarpelių, pro kuriuos galėtume įtraukti orą ne per kaukę, ne per jos sluoksnius, bet pro šonus“, – sakė D.Mikučionienė.

Profesorės teigimu, kaukės sluoksnių skaičius priklauso nuo parinktų medžiagų.

„Bet tikrai sluoksnių skaičius neturėtų būti mažesnis kaip 3 ar 5“, – sakė D.Mikučionienė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Giedrė Balčiūtė
(28)
(24)
(4)

Komentarai (6)