Kol kas tai vienintelės tabletės, kurios gali apsaugoti žmogaus plaučius, kitus organus bei audinius nuo koronoviruso: skelbiamas naujas Šiaurės Karolinos universiteto tyrimas  ()

COVID-19 pasaulyje jau susirgo daugiau nei du milijonai žmonių. Ši pandemija jau nusinešė beveik 130 tūkstančių gyvybių ir pabaigos kol kas nematyti. Nėra jokio patvirtinto priešvirusinio gydymo, kuris padėtų išgydyti COVID-19 - ši užduotis iš esmės paliekama imuninei sistemai. Tačiau bandymai vyksta ir jau turime naują kandidatą, vardu EIDD-2801.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

EIDD-2801 - tai per burną vartojami priešvirusiniai vaistai. Mokslininkai nesitiki, kad jie visiškai išnaikins SARS-CoV-2 virusą, tačiau manoma, kad šie vaistai gali užkirsti kelią infekcijos daromai žalai. Kitaip tariant, šios tabletės gali apsaugoti žmogaus plaučius, kitus organus bei audinius ir suteikti organizmui daugiau galimybių išsivalyti.

Šiaurės Karolinos universiteto mokslininkai atliko tyrimus su pelėmis ir žmogaus plaučių ląstelėmis. Jie parodė, kad EIDD-2801 apsaugo infekuotų pelių plaučius nuo pažeidimų. Tai yra labai svarbu, nes didžioji dalis COVID-19 aukų miršta nuo kvėpavimo sistemos nepakankamumo ar kitų su plaučiais susijusių komplikacijų. EIDD-2801 yra vartojamas per burną, tačiau, kaip rodo šis tyrimas, yra lengvai įsisavinamas ir nukeliauja į plaučius.

Jei EIDD-2801 pelėms skiriamas praėjus 12-24 valandoms nuo infekcijos pradžios, plaučiai yra apsaugomi, o gyvūnai netenka mažiau svorio. Manoma, kad tas laikas, kuomet EIDD-2801 skyrimas duotų tokios naudos, žmonėms yra ilgesnis - COVID-19 infekcija žmonėse prasideda kitaip. Mokslininkai tvirtina, kad šie vaistai padėtų kovoti ir su kitų koronavirusų (SARS-CoV ir MERS-CoV) infekcijomis.

Kiti šiuo metu bandomi priešvirusiniai vaistai yra leidžiami. EIDD-2801 gali būti skiriamas kaip tabletės ir gali būti naudojamas profilaktiškai. Pavyzdžiui, jei senelių globos namuose užfiksuojamas užsikrėtimo atvejis, šios tabletės gali būti skirtos visiems kontaktą su sergančiuoju turėjusiems žmonėms. Klinikiniai bandymai su žmonėmis turėtų prasidėti dar šį pavasarį. Jei jie bus sėkmingi, EIDD-2801 galės būti naudojamas ne tik kovoje su COVID-19 pandemija, bet ir su ateities koronavirusų protrūkiais.

Šiuo metu bandomi net keli priešvirusiniai vaistai, kurie, regis, turi didžiausią potencialą kovoti su COVID-19 liga. Didesnis efektyvių vaistų pasirinkimas padės išvengti viruso tapimo atspariu bet kokiam gydymui. Per pastaruosius 20 metų žmonija jau susidūrė su trimis koronavirusais, todėl reikia skubiai ieškoti universalaus gydymo ir, žinoma, vakcinos.

(32)
(5)
(27)

Komentarai ()