Galutinai patvirtintas naujas COVID-19 simptomas - jis gali išduoti beprasidedančią ligą  (5)

Nuo COVID-19 pasveikę žmonės vardina pačius įvairiausius simptomus. Tačiau kai kurie iš jų nėra universalūs - kiti sergantys žmonės jų nejaučia. Dabar mokslininkai galutinai patvirtino vieną COVID-19 simptomą, kuris anksčiau buvo girdimas tik pacientų pasakojimuose, o ne mokslinėje literatūroje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-04-14 Galutinai patvirtintas naujas COVID-19 simptomas - jis gali išduoti beprasidedančią ligą  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai - prarasti skonio ir kvapų pojūčiai. Ne vienas COVID-19 pacientas skundėsi praradęs uoslę ir skonio pojūtį, tačiau mokslininkai negalėjo būti tikri, kad tai sukelia būtent COVID-19 liga, o ne kažkokie su konkrečių pacientų fiziologija susiję pokyčiai. Dabar Kalifornijos universiteto mokslininkai ištyrė 1480 žmonių, kuriems kovo 3-29 dienomis pasireiškė gripą primenantys simptomai, ligos istorijas ir gali patvirtinti - skonio ir kvapų pojūčių praradimas gali perspėti apie beprasidedančią COVID-19 ligą.

Iš tų 1480 tirtų žmonių tik 102 iš tikrųjų sirgo COVID-19. Mokslininkai apklausė 59 iš jų ir dar 203 pacientus, kurie nesirgo COVID-19. Tie, kurie nesirgo COVID-19 įprastai sirgo gripu ar kitomis infekcinėmis ligomis - nei vienas iš tyrimo dalyvių į ligoninę neatvyko nejausdamas jokių simptomų. Paaiškėjo, kad COVID-19 daugiau nei 10 kartų dažniau nei kitos infekcijos sukelia uoslės ir skonio pojūčio praradimą.

Gera žinia yra ta, kad sveikstant nuo COVID-19 sugrįžta skonio ir kvapų pojūčiai. Tai yra, fiziologiniai pažeidimai nėra atsakingi už šių juslių sutrikimus ir žmonės greitai atsistato. Įprastai tam reikia maždaug dviejų savaičių - per tiek laiko daugelis COVID-19 pacientų pasveiksta.

Kadangi COVID-19 žymiai dažniau nei kitos infekcijos sukelia skonio ir kvapų pojūčių pakitimus, šie simptomai dabar yra įtraukiami į ligos aprašą. Tai yra labai svarbu, nes tokiems žmonėms reikėtų skirti prioritetą, kad jie būtų patikrinti greičiau. COVID-19 ligos simptomai labai primena gripą, todėl absoliuti dauguma testuojamų žmonių teigiamos COVID-19 diagnozės neišgirsta. Jei pavyktų aptikti skirtingus simptomus, būtų galima efektyviau skirstyti tiriamuosius pagal tai, kokia tikimybė, jog jie iš tikrųjų serga COVID-19.

Kita vertus, mokslininkai vis tiek pabrėžia, kad pagrindinis COVID-19 simptomas išlieka karščiavimas - jį patiria beveik visi COVID-19 susirgę žmonės. Kosulys taip pat yra dažnesnis nei juslių praradimai. Taigi, nereikėtų manyti, kad jei viską gerai užuodžiate ir jaučiate maisto skonį, tikrai nesergate COVID-19. Ne visi šia liga sergantys žmonės patiria šiuos simptomus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(42)
(8)
(34)

Komentarai (5)