50 šalių tyrimas rodo, kad yra vienas skiepas, kuris gerokai sustiprina organizmą ir net apsaugo nuo COVID-19  (2)

Nėra jokių nuo COVID-19 apsaugančių skiepų. Mokslininkai skubiai bando sukurti vakciną, tačiau jos teks laukti daugiau nei metus. Kita vertus, Mičigano universiteto mokslininkai teigia, kad skiepijimo nuo tuberkuliozės politika kai kurioms šalims stipriai padėjo sumažinti COVID-19 mirčių skaičių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai ištyrė 50 šalių. Kai kuriose šiose šalyse skiepai nuo tuberkuliozės yra privalomi, kitose — jie buvo privalomi, bet nebėra. Trečiojoje grupėje — šalys, kuriose skiepai nuo tuberkuliozės niekada nebuvo privalomi. Mokslininkai sekė COVID-19 atvejų ir mirčių augimą ir gali tvirtai pasakyti — tose šalyse, kuriose daugiau žmonių yra paskiepyta nuo tuberkuliozės, COVID-19 plinta lėčiau ir nusineša mažiau gyvybių.

Tuberkuliozę sukelia Mycobacterium tuberculosis. Tai – bakterinė infekcija, ne virusinė kaip COVID-19. Tačiau mokslininkai mano, kad tuberkuliozės vakcinos padeda visuomenėms išsiugdyti masinį imunitetą, kuris bent jau pristabdo COVID-19 ligos plitimą.

Tuberkuliozės vakcinos dažnai skiriamos ką tik gimusiems vaikams. Tai – vienas iš pirmųjų skiepų, kuriuos gauna vaikas. Jei pažvelgsite į savo pečius, pastebėsite porą skiepų paliktų randų – vienas iš jų greičiausiai atsirado dėl tuberkuliozės skiepo. Mokslininkai mano, kad šios vakcinos sustiprina žmogaus imuninę sistemą. Nors tai visu 100 % neapsaugo nuo SARS-CoV-2 viruso, bet bent jau sumažina tikimybę užsikrėsti.

Tiesą sakant, mokslininkai skaičiuoja, kad jei JAV tuberkuliozės skiepai būtų buvę privalomi, COVID-19 iki kovo pabaigos būtų nusinešęs tik 94 gyvybes. Dabar nuo šios ligos per tą laiką JAV mirė 2467 žmonės. Tose šalyse, kuriose skiepijamas nuo tuberkuliozės buvo privalomas, COVID-19 plinta rečiau ir mirčių yra mažiau.

Dabar žmonės kalba apie būtinybę plokštinti COVID-19 plitimo kreivę. Kuo lėčiau augs COVID-19 pacientų skaičius, tuo mažiau bus apkrautos ligoninės, tuo didesnė tikimybė, kad sunkiai sergantieji sulauks geriausios pagalbos ir pasveiks. Mokslininkai teigia, kad būtent tai ir daro visuotinė vakcinacija nuo tuberkuliozės. Ji sustiprina bendrą visuomenės imunitetą, todėl infekcijos plinta lėčiau.

Tiesa, mokslininkai nemano, kad dabar reikėtų skubiai visus skiepyti nuo tuberkuliozės. Nėra aišku, ar pati vakcina nesukeltų neigiamo poveikio, jei žmogus jau būtų infekuotas SARS-CoV-2 virusu. Taip pat nežinoma ar teigiamas poveikis pasireikštų netrukus po skiepijimo kampanijos. Greičiausiai tai – ilgalaikės politikos rezultatas. Tačiau tolimesni tyrimai parodys, ar tuberkuliozės vakcina gali būti pasitelkta kovai su nesusijusia COVID-19 pandemija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(55)
(11)
(44)

Komentarai (2)