D. Trumpo mylimiausias vaistas išdėtas „į šuns dienas“: naudos jokios ir net kenkia sveikatai  ()

Vaistas, kurį JAV prezidentas Donaldas Trumpas pakrikštijo kaip „keičiantį žaidimo taisykles“, iš tiesų nebuvo naudingas dėl naujojo koronaviruso sukeltos ligos į ligoninę paguldytiems pacientams ir netgi kėlė jiems grėsmę. Tokius rezultatus pateikia naujo klinikinio tyrimo autoriai, – skelbia CNN.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-04-17 D. Trumpo mylimiausias vaistas išdėtas „į šuns dienas“: naudos jokios ir net kenkia sveikatai  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Šis tyrimas pateikia įrodymų, kad hidroksichlorochinas, panašu, nėra tinkamas gydyti pacientus, sergančius COVID-19. Dar blogiau, užfiksuota su vaistu susijusių nepageidaujamų poveikių – širdžiai toksiškų efektų, dėl kurių reikėjo to vaisto vartojimą nutraukti“, – sakė Filadelfijos vaikų ligoninės (JAV) užkrečiamųjų ligų specialistas dr. Paulas Offitas.

Iki platesnės apimties tyrimų pradžios D.Trumpas tvirtino, kad hidroksichlorochinas yra „neįtikėtinai perspektyvus“, ir nupasakojo, tarsi tai būtų jokio pavojaus nekeliantis junginys.

Kovo 19 d. per Baltųjų Rūmų surengtą trumpąją spaudos konferenciją JAV prezidentas apie hidroksichlorochiną sakė: „Manau, jis bus nuostabus.“

Balandžio 4 dieną jis teigė: „O ką dėl to galite prarasti? Vartokite!“

O medikai įspėjo, kad, nepaisant D.Trumpo entuziazmo šio vaisto atžvilgiu, būtina atlikti jo išsamesnius tyrimus ir nustatyti, ar jis yra saugus vartoti numatomomis dozėmis ir sergant COVID-19.

Naujausiame Prancūzijos mokslininkų atliktame tyrime mokslininkai analizavo 181 paciento, sirgusio COVID-19 sukeltu plaučių uždegimu ir kuriems buvo reikalingas papildomas deguonis, ligos istorijas. Apie pusė jų analizuotų pacientų buvo pradėti gydyti hidroksichlorochinu praėjus ne daugiau nei 48 valandoms nuo patekimo į gydymo įstaigą, kita pusė – ne.

Išanalizavus šias ligos istorijas medikai padarė išvadą, kad jokio statistiškai reikšmingo skirtumo tarp pacientų mirtingumo šiose grupėse ar tikimybės, kad pacientus teks pergabenti į intensyvios terapijos skyrių, nebuvo. Bet už tai medikai iškėlė svarbų saugumo klausimą – aštuoniems pacientams, vartojusiems hidroksichlorochiną, išsivystė širdies ritmo anomalijos, dėl ko teko nutraukti šio junginio vartojimą.

Širdies ritmo sutrikimai yra seniai žinomas nepageidaujamas hidroksichlorochino poveikis. Pats preparatas jau gana ilgą laiką naudojamas gydyti tokioms ligoms, kaip maliarija, vilkligė, reumatoidinis artritas.

Savo susirūpinimą dėl labai panašaus junginio – chlorochino – sukeliamų širdies aritmijų išreiškė ir Švedijos bei Brazilijos medikai.

Pastarajame tyrime iš 84 pacientų, kurie buvo gydomi hidroksichlorochinu, 20,2 proc. pacientų per septynias dienas nuo vaisto vartojimo pradžios buvo arba perkelti į intensyvios terapijos skyrių, arba mirė. Iš 97 pacientų, kuriems šis vaistas skirtas nebuvo, tokia pati ligos eiga ištiko 22,1 proc. pacientų. Statistiškai šis skirtumas nėra reikšmingas.

Vertinant vien mirtinas ligos baigtis be perkėlimo į intensyvios terapijos skyrių, rezultatas buvo ganėtinai panašus: mirė 2,8 proc. tiriamųjų pacientų ir 4,6 proc. kontrolinių. Skirtumas hidroksichlorochino naudai lyg ir yra, tačiau pagal matematinį vertinimą jis nėra statistiškai reikšmingas.

„Mūsų rezultatai nepalaiko hidroksichlorochino skyrimo hospitalizuojamiems pacientams, kurių SARS-CoV-2 tyrimas buvo teigiamas ir kuriems išsivystė hipoksinis plaučių uždegimas“, – išvadose rašė tyrimo autoriai.

Kol kas jų tyrimo rezultatai nėra recenzuoti, tačiau jie yra prieinami publikavimui parengtų mokslinių darbų duomenų bazėje medRxiv.org, kurią sukūrė Jeilio universitetas (JAV), recenzuojamas medicininių tyrimų žurnalas BMJ ir Kold Spring Harboro laboratorija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(5)
(-1)

Komentarai ()