Kodėl dezinfekavimui netinka mažiau nei 60% ir daugiau nei 80% etanolio turintys dezinfekavimo skysčiai? Kaip virusai saugosi nuo sunaikinimo ir kaip juos apgavo mokslininkai  (3)

Paviršių dezinfekavimas pastaruoju metu tapo itin aktualus ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Etanolis yra viena populiariausių priemonių gaminant dezinfekuojančias priemones – tačiau jau tikriausiai girdėjote, kad netinkami mažiau nei 60 procentų ir daugiau nei 80 procentų etanolio turintys dezinfekavimo skysčiai? Juk atrodytų, kad 95 procentų etanolis turėtų geriau užmušti bakteriją nei 70 procentų etanolis – ar ne?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Yra keletas patalpoms ir paviršiams dezinfekuoti skirtų efektyvių priemonių – įskaitant baliklius, izopropilą ir metanolį. Tačiau etanolis yra vienintelis maistinis dezinfekantas, kuriuo galima dezinfekuoti maistinius paviršius.

Etanolis greitai džiūsta, o jam išdžiūvus nelieka jokių tirpalo likučių. Tai yra pati saugiausia priemonė dezinfekuojant maistinę ar vaistinę aplinką.

Nors etanolis būna praskiestas 70 procentų tirpale, jis vis tiek yra efektyvus žudant virusus, bakterijas ir kitus mikroorganizmus, esančius ant prekystalių bei maisto gaminimo įrangos.

Prekyboje dažniausiai galima rasti 70 ir 95 procentų etanolio. Gaminamas ir 100 procentų tirpalas, tačiau jį sunku gauti ir jis dažniausiai naudojamas tik mokslo tikslams.

Buvo atlikti tyrimai, kurie parodė, kad užpylus gryno etanolio ant vienaląsčio organizmo, jo baltymas sustings. Etanolis prasiskverbia pro ląstelės sienelę iš bet kurios pusės. Tačiau būtent pačioje ląstelės sienelėje esantis baltymas sustingsta – tai yra tarsi gynybos mechanizmas. Būtent šis sustingusio baltymo žiedas neleidžia etanoliui įsiskverbti giliau į organizmo ląstelės sienelę, daugiau nebevyksta joks stingimas ar krešėjimas. Iš esmės tokiu būdu organizmas yra tarsi užmigdomas – tačiau neužmušamas. Jeigu etanolis būtų nuplautas, organizmas greičiausiai atgytų.

Šis procesas paneigia pačią etanolio paskirtį – užmušti mikrobus. Vietoje to, mokslininkai sugalvojo būdą kaip apgauti mikrobus – sumažinti etanolio tūrį skystyje.

To paties tyrimo metu ant organizmo ląstelės užpylus 70 procentų etanolio, ląstelės baltymas taip pat sustingo – tačiau žymiai lėčiau. Visa tai leido etanoliui prasiskverbti į visą ląstelę, kol ši nespėjo sustingdyti savo baltymo ir užblokuoti etanolio. Tuomet sustingsta visa ląstelė – dėl ko ji žūsta.

Kartu su etanoliu sumaišytas vanduo sulėtina džiūvimo laiką, dėl ko sukuriamas ilgesnis kontakto laikas. Etanoliui būtinas bent 10 sekundžių kontaktas, kad jis galėtų užmušti Staphylococcus aureus ir Streptococcus pyogenes. Per 10 sekundžių džiuvimo laiką etanolis užmuša:

  • Pseudomonas aeruginosa
  • Serratia marcescens E. coli
  • Salmonella typhosa
  • Staphylococcus aureus
  • Streptococcus pyogenes

Prekyboje parduodamas dviejų rūšių etanolis. Daugumoje valstybių be atitinkamos licenzijos neįmanoma nusipirkti 100 procentų etanolio – dėl saugumo reikalavimų. Valymui pirmenybė teikiama 70 procentų etanoliui, tuo tarpu 95 procentų etanolis naudojamas kaip tirpiklis. 70 procentų etanolis taip pat yra saugesnis ore ir turi mažesnį neigiamą poveikį patalpoje dirbantiems darbuotojams.

Taip pat reikėtų pažymėti, kad 100 procentų etanolis yra degus ir visiškai netinkamas gamybos pramonei. Dėl per didelio karščio jis taip pat gali tapti sprogiu. Jį laikyti yra pavojinga ne tik dėl jo degumo – ypač vasarą – bet ir dėl to, kad jis labai greitai išgaruoja.

Dėl šių priežasčių 70 procentų etanolis yra ne tik efektyvus, jis taip pat yra švaresnis naudojant jį maisto pramonėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(29)
(4)
(25)

Komentarai (3)