Geriau net nebandykite: masiškai populiarėjantis vaistas sukelia dar daugiau problemų, nei pats koronavirusas  ()

JAV prezidento Donaldo Trumpo reklamuojamas medikamentas maliarijai gydyti neturi teigiamo poveikio COVID-19 sergantiems pacientams, rodo JAV atliktas tyrimas. Ligonių, kurie buvo gydomi hidroksichlorokinu, mirštamumas buvo net didesnis nei kitos grupės pacientų, skelbia tyrimo autoriai. Kol kas jų studija nepriklausomų ekspertų nebuvo įvertinta. Mokslininkai retrospektyviai analizavo 368 pacientų vyrų, kurie iki balandžio 11 dienos buvo gydomi JAV veteranų ligoninėse, duomenis. Iš jų 97 buvo gydomi hidroksichlorokinu, 113 papildomai dar vartojo antibiotiką azitromiciną, o 158 negavo nė vieno šių vaistų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak mokslininkų, šiuo metu dar vyksta didesni tyrimai dėl medikamento vartojimo, jų išvados bus paskelbtos vėliau. Todėl jų analizės tikslas buvo pateikti dabar turimus „klinikinių rezultatų duomenis“. Tai esą svarbu ir turint omenyje šalutinį vaisto nuo maliarijos poveikį.

Hidroksichlorokino ar jo kombinacijos su azitromicinu vartojimas nesumažino tikimybės būti prijungtam prie dirbtinio kvėpavimo aparato, teigia tyrimą atlikę mokslininkai Josephas Magagnolis, Siddharthas Narendranas ir Felipė Pereira. Pacientų, kuriems buvo skirtas tik vaistas nuo maliarijos, mirštamumas buvo net ženkliai didesnis. Anot mokslininkų, bendra pacientų sveikatos būklė buvo panaši. Tačiau jie pridūrė, kad hidroksichlorokinu pirmiausiai buvo gydomi pacientai, kurių ligos eiga buvo sunki.

D. Trumpas kelis kartus gyrė hidroksichlorokino naudojimą. Jo derinimas su azitromicinu gali tapti „vienu didžiausių persilaužimų medicinos istorijoje“, kovą kalvėjo JAV prezidentas. Tačiau paties D.Trumpo medicinos ekspertai pabrėžė, kad iki šiol nėra jokių patikimų mokslinių duomenų dėl šio medikamento veiksmingumo gydant COVID-19 pacientus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(3)
(1)

Komentarai ()