Aštrus protas iki pat gilios senatvės ir jokios demensijos: naujas tyrimas rodo, kaip lengvai tai galima pasiekti ir tėra vos viena sąlyga (3)
Sveikas maistas padeda užtikrinti kūno ir proto sveikatą - tai jums jau ne naujiena. Tačiau mokslininkai mano, kad svarbu ne tik tai, ką valgome, bet ir kaip tą maistą deriname. Naujas tyrimas atskleidė, kurie deriniai padeda ilgiau išlaikyti aštrų protą.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Šis tyrimas įtraukė 209 senatvine demencija sergančius žmones ir 418 žmonių, kurie šios dažnos problemos neturėjo. Abiejų grupių nariai buvo 78 metų amžiaus, mokslininkai pasirūpino suderinti šių grupių lytis, išsilavinimo lygį. Penkerius metus šie žmonės reguliariai registravo savo maistą. Kas porą metų buvo vykdomi jų sveikatos patikrinimai. Šįkart mokslininkai atkreipė dėmesį ne tik į tai, kokį maistą valgo šie žmonės, bet ir kokį maistą jie valgo kartu.
Mokslininkai pastebėjo, kad suvartojamo maisto kiekis šiose grupėse nesiskyrė. Tai yra, maisto kiekis bent jau šiame tyrime negalėjo būti siejamas su demencija. Tačiau maisto derinimo įpročiai buvo visiškai skirtingi. Demencijos grupėje žmonės valgė daug apdorotos mėsos. Ji buvo tarsi visos jų mitybos centras - visas maistas buvo derinamas tik su mėsos pusgaminiais. Jie dažnai derino apdorotą mėsą su krakmolingu maistu, alkoholiu ir saldumynais. Tai reiškia, jų mitybos tinklas buvo labai skurdus, jame beveik nebuvo įvairovės.
Tuo tarpu grupėje, kurios narių demencija nekamavo, buvo gerokai daugiau įvairovės. Šie žmonės taip pat dažnai valgė mėsą, tačiau ją derino su daržovėmis. Žinduolių mėsa taip pat dažnai buvo keičiama vištiena ar jūros gėrybėmis. Tai reiškia, kad jų maisto derinimo tinklas buvo kur kas platesnis ir įvairesnis. Ir mokslininkai mano, kad būtent tai padėjo šiems žmonėms išlaikyti aštrų protą.
Žinoma, labai svarbu, kad mūsų dietoje būtų būtiniausių maisto produktų - žaliųjų daržovių, liesos mėsos, vaisių, jūrų gėrybių. Tačiau taip pat labai svarbu išlaikyti įvairovę. Kasdien valgydami tą patį maistą tikrai sau niekuo nepadėsite. Tie, kurie kasdien renkasi mėsą su bulvėmis, nukentės labiausiai ne tiek dėl to, kad jų maistas būtų ypatingai nesveikas smegenims, bet dėl to, kad jų mityba tiesiog nebus pakankamai įvairi.