Dabar geriau ilgi plaukai, nei trumpi? Kuo rizikuojate, jei nueisite į kirpyklą  ()

Ar COVID-19 sukeliantis koronavirusas pagaliau liausis stebinti? Žurnale „The Lancet“ paskelbto tyrimo rezultatai rodo, kad naujasis koronavirusas gali išgyventi iki paros ant drabužių ir iki keturių parų ant nerūdijančiojo plieno ir plastiko paviršių. O kaip plaukai? Juk jie ne plastikiniai ir ne nerūdijančiojo plieno.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Leidinių biomedicinos ir biologijos tema archyve „PubMed“ atlikus reikšminių žodžių „koronavirusas“ ir „plaukai“ paiešką, nebuvo rasta tyrimų, nagrinėjančių sunkaus ūminio respiracinio sindromo koronaviruso 2 (SŪRS-CoV2) ir plaukų sąveiką, tik straipsnis apie katę pasišiaušusiu kailiu. Taigi, nėra aišku, kiek laiko naujasis koronavirusas galėtų išgyventi ant jūsų galvą dengiančių plaukų ar barzdos, jei tokią turite, skelbia forbes.com. Tikėtina, jog ant jūsų plaukų SŪRS-CoV2 išliktų virulentiškas kelias valandas ar net kelias paras. Ar tai reiškia, kad galvą reikia plauti taip pat dažnai, kaip rankas?

Jokiu būdu. Plauti galvą tuziną arba daugiau kartų per dieną būtų gana nepraktiška. Galiukai pradėtų skilinėti kaip pašėlę. Be to, per dažnai plaunant galvą galima pažeisti galvos odos natūralius apsauginius mechanizmus, įskaitant paprastai ją dengiančius riebalus ir draugiškąsias bakterijas. Netekusi šių apsauginių priemonių, galvos oda gali pasidaryti jautresnė sužeidimams bei grybelinėms ir bakterinėms infekcijoms.

Taip pat verta nepamiršti, jog jūsų plaukai tikriausiai ne itin kontaktuoja su virusu, nebent šukuosena velkasi žeme. Juk plaukais neatidarinėjate durų, nestumdote prekių vežimėlių ir nesišluostote sėdynės. Jeigu infekuotasis asmuo nečiaudi, nekosti ir nekvėpuoja tiesiai į jūsų plaukus, netrina jų savo rankomis ir kitaip tiesiogiai su jais nekontaktuoja, nėra daug kitų būdų, kaip COVID-19 galėtų ant jų patekti ir galiausiai užkrėsti jus. Jeigu manote, kad ant jūsų rankų gali būtų naujojo koronaviruso, nelieskite savo plaukų ir nesitaisykite šukuosenos. Laikantis šių patarimų ir mažiausiai dviejų metrų atstumu nuo kitų žmonių, nereikės nerimauti dėl viruso plaukuose. Beje, verčiau niekam neleiskite čiaudėti, kosėti ar kvėpuoti į jūsų plaukus arba juos glostyti net ir pasibaigus pandemijai. Jeigu dėl karantino jūsų ševeliūra kaip reikiant suvešėjo ir primena palydovinę lėkštę, tai nereiškia, kad ji pradėjo gaudyti daugiau koronaviruso dalelių.

Jei plaukais paliečiate galimai sergantį asmenį arba užkrėstą daiktą, neskubėkite jų purkšti dezinfekuojamuoju rankų skysčiu ar kitomis dezinfekavimo priemonėmis, pavyzdžiui, „Lysol“. Tiesiog pasistenkite jų neliesti, kol galėsite gerai išplauti šampūnu. Palietę užkrėstus plaukus, o paskui palietę savo veidą, galite susirgti COVID-19. Kaip ir rankas, plaukus plaukite kruopščiai ir pakankamai ilgai – mažiausiai 20 sekundžių.

Dabar tikrai ne pats geriausias metas eiti apsikirpti net jeigu kirpėjai vėl pradėjo teikti savo paslaugas. Juk jie naudoja žirkles, o ne žoliapjovę, todėl negalės išlaikyti dviejų metrų atstumo.

Be to, ar galite būti visiškai tikri, jog šukos, šepečiai ir kiti kirpyklose bei grožio salonuose naudojami reikmenys yra tinkamai dezinfekuojami? Iš kur žinote, kad jūsų kirpėjas neserga? Galbūt jam tiesiog nepasireiškia simptomai? Žinoma, jei kirpyklos ar grožio salono darbuotojai tinkamai dėvi apsaugines kaukes, viruso perdavimo tikimybė sumažėja, tačiau vis tiek galima užkrėsti klientus ir patalpas.

COVID-19 aktyviai tebeplintant bendruomenėje, gali būti nelengva išvengti infekcijos kirpykloje ar grožio salone, nebent darbuotojai dėvi apsaugines kaukes, mūvi pirštines, kažkokiu būdu sugeba išlaikyti tinkamą atstumą nuo klientų bei dažnai viską dezinfekuoja. Tai yra dar viena priežastis, kodėl labai svarbu atlikti plataus masto testavimą ir nustatyti, kur virusas plinta. Deja, kol kas negalima užtikrintai tvirtinti, kad persirgus naujuoju koronavirusu įgyjamas imunitetas. Tam reikia atlikti daugiau mokslinių tyrimų.

Akivaizdu, jog ilgai kirpėjo žirklių nematę plaukai kai kuriems žmonėms gali būti keistas ar net diskomfortą keliantis dalykas, bet saugumas yra svarbiausia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(4)
(13)
(-9)

Komentarai ()

Susijusios žymos: