Esesininko dienoraštyje - užuominos apie Lenkijoje saugomą 28 tonų aukso lobį  ()

Dienoraštyje, kurį dešimtmečius po Antrojo pasaulinio karo saugojo slapta draugija, yra žemėlapis, kuriame nurodyta vieta, kur naciai paslėpė 28 tonas aukso.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip skelbia Lenkijos naujienų svetainė „The First News“ (TFN), dienoraštyje, kurį prieš 75 metus rašė Michaelio slapyvardžiu pasivadinęs esesininkų karininkas, aprašomi nacių vado Heinricho Himmlerio planai slėpti pavogtus Europos turtus, artefaktus ir neįkainojamus meno kūrinius.

Dienoraštyje minima 11 vietų, kuriose naciai slėpė prisiplėštą auksą, brangakmenius, neįkainojamus paveikslus ir religinius objektus. Viena iš nurodomų vietų – buvęs šulinys visai netoli Varšuvos stovinčių XVI amžiaus Hochbergo rūmų teritorijoje. Manoma, kad auksas, esantis šulinio dugne (60 metrų gylyje), atkeliavo iš Reicho banko Lenkijos Breslau mieste (dabar Vroclavas) – ir yra vertas milijardų eurų, teigia TFN.

Ištisus dešimtmečius po karo „Michaelio“ dienoraštis buvo laikomas paslaptyje ir saugomas Kvedlinburgo mieste Vokietijoje. Jį turėjo masonų ložė, tarp kurios narių Trečiojo Reicho laikais buvo ir elitiniai nacių karininkai. Tariamai vienas narių ir buvo „Michaelis“, kuris valdė nacių transportą pietvakarių Lenkijoje, rašo TFN. Pasak šios svetainės, vėlesniais metais ložės nariais buvo jau nacių karininkų palikuonys.

Bet 2019 m. ložė perdavė dienoraštį Lenkijos fondui „Silezijos tiltas“. Fondas praėjusių metų kovą paskelbė, kad iš „vokiečių partnerių“ – Kvedlinburgo ložės – gavo dienoraštį, kuris buvo padovanotas Lenkijos žmonėms kaip „atsiprašymas už antrąjį pasaulinį karą“, rašo TFN.

Dienoraštyje yra ir žemėlapis, kuriame nurodyta menama šulinio vieta Hochbergo rūmų teritorijoje, kur paslėptas nacių lobis, TFN pasakoja „Silezijos tilto“ atstovas Romanas Furmaniakas. Jis teigia, kad papildomi dokumentai rodo, kad po to, kai naciai paslėpė savo neteisėtai įgytus turtus, jie nužudė liudininkus, sumetė jų kūnus į šulinį ir siekdami užtverti priėjimą prie lobio, detonavo sprogmenis.

Urvai, kasyklos ir tuneliai

Ekspertai nustatė, kad dienoraštis tikrai parašytas Antrojo pasaulinio karo metu, tačiau jo autentiškumą dar turi patvirtinti Lenkijos kultūros ir tautinio paveldo ministerija, TFN sakė ministerijos atstovė Magdalena Tomaszewska.

Tačiau kaip pastebi Lenkijos Užsienio reikalų ministerija, rūmai yra Žemutinėje Silezijoje – Lenkijos regione, kuris Antrojo pasaulinio karo metu ir po jo liūdnai pagarsėjo kaip vieta, kur naciai slėpė iš turtingų žydų prisigrobtus turtus, o taip pat meną, kuris buvo išplėštas iš muziejų ir galerijų.

Žemutinėje Silezijoje buvo pilna urvų, kasyklų ir tunelių, „o taip pat pilių ir rūmų su požemiuose slypinčiais urvais“, kurie, pasak ministerijos, naciams teikė daugybę slėptuvių net ir labai dideliems meno kūriniams.

Po karo JAV vyriausybės Meno vagysčių žvalgybos padalinys (ALIU) Silezijos muziejaus direktorių Güntherį Grundmanną susiejo su Žemutinėje Silezijoje pavogtais meno kūriniais. G.Grundmannas sudarė 74 vietų Žemutinėje Silezijoje sąrašą, kur jis slėpė turtus – iš kurių viena buvo ir Hochbergo rūmai – tačiau manoma, kad daugelį šių slėptuvių išplėšė įsiveržusi Rusijos armija, kai ji per Lenkiją žygiavo į Vokietiją, teigia Lenkijos Užsienio reikalų ministerija.

Kaip 2013 m. skelbė „ABC News“, priskaičiuojama, kad naciai iš žydų, muziejų ir privačių kolekcijų pagrobė apie 5 milijonus Europos meno kūrinių. Trims šimtams penkiasdešimčiai Sąjungininkų karininkų ir ekspertų, kuriems prilipo „Paminklų vyrų“ pavadinimas ir kurie buvo ALIU tyrimų padalinys, po karo buvo iškelta užduotis atsekti šių meno vertybių buvimo vietas.

Vienoje Altauzės (Austrija) druskos kasykloje buvo surasta tūkstančiai pavogtų paveikslų, iliustracijų, retų knygų, statulų ir gobelenų. Vokietijos pralaimėjimo atveju čia buvo parengtas sprogmenų užtaisas, kuris turėjo susprogdinti kasyklą – tačiau sprogmenys niekada nebuvo detonuoti, rašo „ABC News“.

Sausį „The New York Times“ rašė, kad dar trūksta apie 63 000 meno kūrinių ir kultūrinių artefaktų, kuriuos naciai pavogė iš Lenkijos žydų – o Lenkijos vyriausybė aktyviai stengiasi užtikrinti jų grąžinimą. Tačiau patys Lenkijos pareigūnai buvo kritikuojami už tai, kad negrąžino Nacionalinio muziejaus kolekcijose saugumus darbus, kuriuos naciai pavogė iš žydų kolekcionierių Nyderlanduose, rašo „Times“.

Na bet grįžtant prie lobio po Hochbergo rūmais – dabartiniai rūmų savininkai planuoja restauruoti ir atstatyti apleistą pastatą, o būsimi restauracijos darbai apims ir seniai palaidoto šulinio paieškas, praneša TFN.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(30)
(3)
(27)

Komentarai ()