Šis populiarus produktas atbaido erkes - kaip jį teisingai naudoti?  ()

Kai tik orai atšyla ir temperatūra viršija 7 laipsnius, atkunta erkės ir ima atakuoti žmones bei gyvūnus. Kyla pavojus nuo erkių užsikrėsti sunkiomis ligomis: erkiniu encefalitu ar borelioze (Laimo liga).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai vokiečių mokslininkai, atlikdami eksperimentus Berlyno FU laboratorijoje , nustatė, kad laurino rūgštis atbaido erkes. Daugiausia šios rūgšties turi neapdorotas kokoso aliejus (iki 60 proc.). Palyginimui: svieste jos būna tik iki 5 proc.

Mokslininkai tikina, kad kokoso aliejų galima naudoti kaip apsauginę priemonę nuo erkių – net be cheminių medžiagų (Icaridin ir DEET), kurios paprastai naudojamos purškikliams nuo vabzdžių. Deja, pastarosios cheminės medžiagos kartais sukelia žmonėms alergijas, dirgina odą. Kokoso aliejus labiau tinka žmonėms su jautria oda.

Kokoso aliejus saugo ir gyvūnus nuo erkių

Kokoso aliejus išgaunamas iš sudžiovinto kokoso riešuto minkštimo. Dėl didelio riebalų kiekio, kuris sudaro 60–70 proc. bendros masės, kokoso aliejus turi daug laurino rūgšties, tai yra, sočiųjų riebalinių karbono rūgščių.

Gaminant pramoniniu būdu, kaip rašo portalas stern.de, kokoso riešuto minkštimas kaitinamas ir spaudžiamas, po to rafinuojamas, balinamas, aromatizuojamas (užgožiamas jo natūralus kvapas). Dėl tos priežasties reikėtų naudoti tik natūralų kokoso aliejų – šalto spaudimo ir be cheminių priedų.

Natūralus kokoso aliejus tinka ir naminių gyvūnų priežiūrai. Jį galima naudoti kailiuko priežiūrai ir kaip maisto papildą, kad pasaugotumėte savo šunis ir kates nuo erkių. Jame esanti laurino rūgštis atbaido erkes nuo gyvūnų kaip ir nuo žmonių.

Kaip teisingai naudoti kokoso aliejų?

Prieš eidami pasivaikščioti po mišką ar vykdami ilsėtis į gamtą, išsitrinkite atviras kūno vietas kokoso aliejumi. Jeigu oda bus pakankamai sudrėkinta aliejumi, jo apsauginis poveikis išliks iki šešių valandų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(55)
(10)
(45)

Komentarai ()