Palydovo užfiksuoti Uhano vaizdai rodo, kad koronavirusas pradėjo plisti daug anksčiau, nei skelbia Kinija - tai, kas darėsi mieste, buvo labai neįprasta  ()

Palydovo užfiksuoti ligoninių stovėjimo aikštelių vaizdai Uhane, taip pat ir tuo metu populiarėję interneto paieškos raktažodžiai rodo, kad koronavirusas Kinijoje galėjo pradėti plisti dar rugpjūčio pabaigoje, atskleidė naujausia Harvardo medicinos mokyklos atlikta studija, apie kurią rašo CNN.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Uhane vasaros pabaigoje ir rudens pradžioje, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, pastebėtas reikšmingas automobilių kiekio padidėjimas ligoninių stovėjimo aikštelėse, taip pat per populiariausią Kinijos interneto paieškos svetainę „Baidu“ pastebėtas raktažodžių, susijusių su infekcinėmis ligomis, paieškų populiarėjimas.

Anot tyrėjų, visa tai prasidėjo nuo 2019 metų rugpjūčio ir pasiekė kulminaciją 2019 gruodį. Tokią išvadą išankstiniame spaudinyje, paskelbtame Harvardo serveryje, padarė tyrėjų komanda, vadovaujama Bostono vaikų ligoninės vyriausiojo inovacijų tyrėjo Johno Brownsteino.

Peržiūrėdami 2018 metų spalio mėnesio palydovo nuotraukas, tyrėjai suskaičiavo 171 automobilį vienoje didžiausių Uhano ligoninių – Tianyou aikštelių. Palydovo nuotraukose po metų toje pačioje aikštelėje užfiksuoti jau 285 automobiliai, tai yra 67 proc. daugiau, o eismo intensyvumas per tą patį laikotarpį šalia kitų Uhano ligoninių, tyrėjų tikinimu, išaugo net iki 90 proc.

Kitose ligoninėse matosi padidėjęs eismo intensyvumas tiek ankstyvą rudenį, tiek ir žiemą. O 2019 metų rugsėjį ir spalį buvo ne tik padidėjęs eismo intensyvumas prie ligoninių, bet ir interneto paieškoje vis labiau populiarėjo tokie raktažodžiai kaip „viduriavimas“ ar „kosulys“, nurodo tyrėjai.

„Šie duomenys iš tikrųjų yra labai įtikinami, nes pastebėjome, kad minimu laikotarpiu Uhane labai padaugėjo žmonių, ieškančių informacijos apie virškinimo trakto ligas, konkrečiau – viduriavimą. Tokio stipraus paieškų padidėjimo istoriškai dar nebuvome matę.

O dabar jau žinome, kad virškinimo trakto simptomai yra tikrai svarbus koronaviruso veiksnys. Didelei daliai Uhane gyvenančių žmonių, kuriems koronaviruso testas buvo teigiamas, taip pat pasireiškė ir viduriavimo simptomai.“

„Patvirtintų duomenų srautų“ naudojimas kvėpavimo takų ligoms stebėti nėra naujiena. Tai taip pat žvalgybos agentūrų naudojama taktika.

„Eismo intensyvumo didėjimas prie didžiausių ligoninių gali būti santykinis rodiklis, atskleidžiantis, kad populiacijoje kažkas vyksta. Jau prieš keletą metų atlikome panašų tyrimą su Lotynų Amerika – tuomet pastebėjome didelį eismo intensyvėjimą prie ligoninių per gripo sezoną. Būtent tokia idėja buvo ir šiam tyrimui.

Nors mes, žinoma, negalime tiksliai susieti šių rodiklių su koronaviruso pradžia, tačiau jie tam tikra prasme prisideda prie vis daugėjančių įrodymų, kad Uhane kažkas vyko dar gerokai anksčiau nei buvo pripažinta oficialiai. Taip pat mūsų atliktas tyrimas patvirtina hipotezę, kad virusas natūraliai išsivystė pietryčių Kinijoje ir potencialiai jau buvo išplitęs dar prieš pirmąjį oficialiai pastebėtą atvejį, kuris siejamas su Uhano turgumi“, – sakė Johnas Brownsteinas.

Jo teigimu, yra nelengva pastebėti ankstyvuosius būsimosios pandemijos ženklus.

„Jei tas pats būtų įvykę Amerikoje, gali būti, kad ir patys būtume jų nepastebėję. Todėl labai svarbu ne tik stiprinti mūsų medicininę sistemą, bet ir gerinti medicininį stebėjimą“, – tvirtina J.Brownsteinas.

Kol kas oficialiai teigiama, kad COVID-19 liga pradėjo plisti 2019 m. gruodžio mėnesį Kinijos Hubėjaus provincijos sostinėje Uhane. 2020 m. sausio mėnesį Kinijoje kilo šios ligos epidemija, vėliau infekcija ėmė plisti į kitas pasaulio šalis. COVID-19 ligos sukėlėjas yra iki tol nežinotas koronavirusas SARS-CoV-2.

Pasaulyje koronavirusas nustatytas jau daugiau kaip 7 milijonams žmonių, nuo šios ligos mirė jau per 400 tūkstančių, o pasveiko – daugiau kaip 3,5 mln. žmonių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(30)
(4)
(26)

Komentarai ()