Pastatė tokį kompleksą, bet praktiškai jo nenaudojo: mokslininkai mano atskleidę nuošalios Sibiro tvirtovės paslaptis  ()

Nedidelėje saloje Sibiro viduryje stūkso paslaptingi senoviniai tvirtovės griuvėsiai. Archeologai neseniai nukeliavo į šią vietą ir pasitelkė šiuolaikiškiausias datavimo technologijas – kurios leido nustatyti, kad kompleksas buvo pastatytas 777 mūsų eros metais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

ačiau kas keisčiausia – atrodo, šis pastatų kompleksas niekada nebuvo naudojamas, todėl natūraliai kilo klausimų apie jo paskirtį. Bet naujas tyrimas padeda atskleisti šio neįprasto statinio paslaptį.

Kompleksą, žinomą kaip Por-Bažin (kas verčiama kaip „molio namas“), sudaro 12 metrų aukščio molio sienos, įrėminančios 215 x 162 metrų plotą. Visa tai buvo pastatyta nedidelėje saloje ežere pietinės Tuvos kalnuose, netoli Rusijos ir Mongolijos sienos. Statinį pastatė klajokliai uigūrai – etninė tiurkų grupė, kilusi iš autominio Sindziango uigūrų regiono Šiaurės Vakarų Kinijoje.

Kaip rašoma moksliniame žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“, Nyderlandų Groningeno universiteto ir Rusijos mokslo akademijos tyrėjai atliko medienos pavyzdžių, paimtų iš radimvietės, radioaktyviosios anglies tyrimus – tam, kad nustatytų, kada tiksliai statinys buvo pastatytas.

Mokslininkų komanda panaudojo metodą, kuriuo tyrinėjami skirtingi anglies-14 – radioaktyvaus anglies izotopo, susidariusio viršutinėje atmosferoje – lygiai. Manoma, kad atmosferiniai anglies-14 kiekiai kiekvienais metais mažai kinta, tačiau 2013 m. mokslininkai atrado, kad 775 mūsų eros metų medžių rievėse buvo didžiulė anglies-14 kiekio sankaupa.

„Kai archeologinėje radimvietėje randate medienos, anglies-14 sankaupų piko galite ieškoti išmatuodami anglies-14 kiekį vėlesnėse medžių rievėse“, – pranešime aiškina tyrimo autorė ir Groningeno universiteto Izotopų tyrimų centro podoktorantė Margot Kuitems.

Trečioje rievėje iki žievės buvo rastas didžiausias anglies-14 kiekis – kas rodo, kad objektas buvo pastatytas praėjus vos porai metų po 775 m.

„Mes sužinojome, kad medis buvo nukirstas 777 metais. Medžio rievių specialistė ir tyrimo bendraautorė Petra Doeve nustatė, kad galutinė dalinė rievė susiformavo pavasarį“, – teigia mokslininkė.

Šis datavimas taip pat puikiai atitinka kitas istorines žinias ir archeologinius artefaktus iš šio krašto. Atsižvelgiant į tai, kad kompleksas buvo pastatytas VIII a. , mokslininkų komanda teigia, kad kompleksas greičiausiai tarnavo kaip vienuolynas.

777 m. uigūrų lyderis Tengri Bögü Khanas klajoklinę uigūrų chanato imperiją atvertė į dabar jau išnykusią religiją, vadintą manicheizmu. Gali būti, kad kompleksas buvo pastatytas kaip manicheistų vienuolynas. Tačiau Bögü Khanas per antimanicheistų sukilimą 779 m. buvo nužudytas – ir tai paaiškina, kodėl šis kompleksas niekada nebuvo naudojamas.

Parengta pagal „IFL Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(28)
(4)
(24)

Komentarai ()