„SpaceX“ iškėlė naują būrį „Starlink“ ir „SkySat“ palydovų - Elono Musko kompanija tapo stambiausia palydovų operatore pasaulyje ir vis sparčiau artėja prie naujos kartos interneto (Video)  ()

Šį šeštadienį „SpaceX“ daugkartinio panaudojimo „Falcon 9“ raketa sėkmingai iškėlė naują būrį palydovų, kurie prisidėjo prie Elono Musko kompanijos kuriamo pasaulinio interneto ryšio tinklo „Starlink“. Taip pat drauge buvo iškelti ir naujos kartos „SkySat“ palydovai, kurių svarba ne ką mažesnė.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-06-14 „SpaceX“ iškėlė naują būrį „Starlink“ ir „SkySat“ palydovų - Elono Musko kompanija tapo stambiausia palydovų operatore pasaulyje ir vis sparčiau artėja prie naujos kartos interneto (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Elono Musko įkurta „SpaceX“ kompanija siekia iš viso į orbitą iškelti 12 tūkst. „Starlink“ palydovų ir toks jų kiekis interneto ryšį užtikrintų bet kuriame mūsų planetos kampelyje. Jei viskas eisis sėkmingai, vėliau šis palydovų tinklas gali išsiplėsti iki 30 tūkst. palydovų.

Muskas yra sakęs, kad norint užtikrinti minimalios kokybės ryšį reikės iškelti bent 360 palydovų, o vidutinės kokybės ryšį užtikrintų 720 „Starlink“ palydovų. 

Taigi, šį šeštadienį, 12 val. 21 min. Lietuvos laiku iš Kanaveralo kyšulyje esančios aikštelės pakilo „Falcon 9“ raketa ir į orbitą iškėlė 58 „Starlink“ palydovus bei 3 „SkySat“ palydovus.

Šis „Starlink“ palydovų paleidimas jau devintas. Juos leisti į orbitą „SpaceX“ pradėjo 2019 metų gegužės mėn. Kompanija juos pradeda leisti vis greičiau ir jau numatyta, kad kita „Starlink“ palydovų porcija bus paleista jau birželio 22 dieną.

Šio šeštadienio įvykis reikšmingas ir tuo, kad dabar iškeltų „Starlink“ palydovų iš viso yra 538 ir „SpaceX“ tapo stambiausia palydovų operatore pasaulyje.

Elonas Muskas viliasi, kad jau šiais metais „Starlink“ palydovai užtikrins interneto ryšį visoje Šiaurės Amerikoje, o ateinančiais metais jis pradės veikti beveik visame pasaulyje. Šio projekto bendra vertė yra apie 10 mlrd. JAV dolerių.

Čia dar verta pažymėti ir tai, kad drauge su „Starlink“ buvo iškelti ir 3 „SkySat“ palydovai. Jie priklauso „Planet Lab“, kurie klientams pardavinėja itin aukštos raiškos nuotraukas.

Naujieji „SkySat“ palydovai sugeba padaryti tokias Žemės paviršiaus nuotraukas, kurių vieno pikselio dydis atitinka 50 centimetrų. Ankstesnių palydovų skiriamoji geba buvo 72 centimetrai.

Pirmuosius „SkySat“ palydovus į orbitą 2013-aisiais iškėlė Rusijos nešančios raketos, tačiau šįkart kompanija pasirinko „SpaceX“ sukurtą „Falcon 9“. Dabar iš viso yra iškeltą 15 „SkySat“ palydovų.

Beje, šiai „Falcon 9“ raketai tai jau buvo 3-iasis sėkmingas skrydis ir ji sėkmingai nusileido ant plaukiojančio laivo-platformos „Of Course, I Still Love You“. Tikėtina, kad ši „Falcon 9“ raketa bus panaudota ir dar kartą, juolab, kad jos savo patikimumą jau įrodė ne kartą ir viena tokia „Falcon 9“ raketa atitarnavo net 9 kartus.

Čia galite pasižiūrėti, kaip vyko šio šeštadienio misija - nuo pakilimo, palydovų paleidimo iki „Falcon 9“ raketos nusileidimo:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(50)
(4)
(46)

Komentarai ()