Likę gyventojai buvo tarsi ant laužo - Centraliją sunaikino nematomas gaisras  (4)

Centralijos miestelis pradėjo kurtis 1841 metais. 1856-aisais čia atsidarė pirmosios anglies kasyklos. Miestelis augo ir gražėjo. Tačiau viskas ėmė keistis 1962 metais, kai Centralija ėmė degti. Miestelio dabar jau nebėra, bet jis vis dar dega.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-06-17 Likę gyventojai buvo tarsi ant laužo - Centraliją sunaikino nematomas gaisras  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Niekas tiksliai nežino, kas nutiko. Manoma, kad gaisras kilo apleistoje atviroje kasykloje, kuri buvo naudojama kaip sąvartynas. 1962 metais čia buvo vykdomas šiukšlių deginimas, bet yra versijų, kat tuomet kasyklos jau degė.

Ir nelabai yra koks skirtumas. Tiesa yra ta, kad 1962 metais ėmė degti Centralijos kasyklų tinklas. Didžioji tų kasyklų dalis jau buvo apleistos, todėl tas gaisras niekam nerūpėjo. Tik 1979 metais degalinės savininkas Johnas Coddingtonas pastebėjo, kad stipriai įkaito jo požeminėje saugykloje saugomas benzinas. 1981 metais 12 metų berniukas įkrito į tiesiai po jo kojomis atsivėrusią rūkstančią smegduobę. Jį nuo beveik garantuotos mirties išgelbėjo kartu buvęs draugas. Iš tos duobės veržėsi pavojingas anglies monoksido stulpas, tačiau vietiniai dar nebuvo įsitikinę, kad problema yra rimta.

Centralijos gyventojai pasidalino į kelias stovyklas. Vieni manė, kad po žeme nėra jokio gaisro. Kiti tvirtino, kad jis yra, bet į jį tiesiog nereikia kreipti dėmesio. Trečioji grupė siūlėsi gaisrą užgesinti - jie manė, kad reikia užtvindyti kasyklas. Na, o kiti manė, kad laikas kraustytis.

Dūmai rūko visose keturiose kaimo kapinaitėse. Ėmė skilinėti keliai, įskaitant ir pagrindinį Centralijos greitkelį. 1983 metais Kongresas Centralijos gyventojų iškeldinimui skyrė 42 milijonus dolerių. Iki 1990 metų iš miestelio išsikėlė bent 1000 gyventojų, nugriauta 500 pastatų. 2010 metais miestelyje gyveno 5 žmonės, kuriems ten leista sulaukti gyvenimo pabaigos. Tuomet bus nugriauti ir jų namai.

Ugnis ten tebedega. Ir degs dar ilgai. Šiuo metu ji apima gal 160 hektarų plotą, bet dalis jo jau yra išdegusi. Aplink miestelį sumontuoti keli dūmų ventiliacijos vamzdžiai, kurie leidžia kontroliuojamai pašalinti anglies monoksidą toliau nuo gyventojų ir kelių. Užtvindyti degančių kasyklų tiesiog neįmanoma, todėl tikėtina, kad vietovėje bus dar daug smegduobių, kol galiausiai ugnis nebeturės kur plėstis.

Įdomu ir tai, kad iki 1983 metų, kai prasidėjo didysis kraustymasis, Centralijos kasyklose vyko nelegali anglies kasyba. Anglies monoksidas, pasirodo, ne visiems žmonėms kelia nerimą. Dabar miestelio beveik nebėra. Suskilinėjusius šaligatvius baigia atsiimti gamta, o beveik visi namai buvo tyčia nugriauti, kad į juos nelandytų smalsūs žmonės. Vaiduoklių miestai yra populiari turistų traukos vieta, o Centralija tiesiog nėra labai saugi, todėl stengiamasi pašalinti viską, kas viliotų žmones, o aplink yra daug ženklų, perspėjančių apie smegduobių ir dūmų keliamą pavojų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(37)
(6)
(31)

Komentarai (4)