Ar žmonėms sveika miegoti kartu? O gal poroms reikėtų miegoti skirtingose lovose?  ()

Jei turite porą, tikėtina, kad miegate ne vienas. Daugelyje pasaulio kultūrų yra įprasta lova dalintintis su romantiniu partneriu. Anksčiau tai įprastai būdavo sutuoktinis, dabar - ir nesusituokę artimai bendraujantys žmonės miega kartu. Bet ar tai geras sprendimas? O gal tai kaip tik kenkia sveikatai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dalijimasis lova yra įprasta gyvenimo dalis. Bet ar tai sveika? Skirtingi žmonės turi skirtingus ir kartais nesuderinamus miegojimo įpročius. Dėl to kai kurie žmonės mano, kad miegoti kartu nėra sveika, nes miegas nėra toks gilus ir sklandus, kaip miegant atskirai.

Tyrimų šia tema nėra daug. Ir tie, kurie buvo atlikti, labiau sekė žmonių judesius, o ne miego ritmus. Taigi, Vokietijos mokslininkai dabar atliko išsamesnius tyrimus, į kuriuos buvo įtraukta 12 heteroseksualių porų, kurioms teko keturias naktis praleisti miego laboratorijoje.

Mokslininkai matavo miego ritmus, kai žmonės miegojo kartu ir atskirai. Tyrimo dalyviams taip pat reikėjo patiems įvertinti savo poilsį. Rezultatai parodė, kad miegoti kartu yra tiesiog gera mintis.

Greitų akių judesių miego stadija (REM), siejama su sapnais ir sveiku emocijų reguliavimu, buvo gilesnė, kai poros miegojo kartu. Kai žmonės miegojo kartu, jų miego ritmai sinchronizavosi ir žmonės pabudo labiau pailsėję. Be to, partnerio judesiai žmonės netrukdo - greičiausiai prie jų priprantama. Tiesą sakant, kartu miegančios poros įprastai juda daugiau.

Tyrimo dalyviai buvo pakankamai jauni. Mokslininkai nežino, ar tuos pačius efektus pavyktų pastebėti vyresnėse porose. Tačiau bent jau dabar atrodo, kad poroms sveika miegoti kartu. Tai gerina miego kokybę ir suartina žmones. Be to, nesakykite, kad jums nepatinka pabusti su žmogumi, kuris jumis rūpinasi ir kuriuo galite rūpintys patys.

(21)
(18)
(3)

Komentarai ()