Atlikę šį paprastą testą iškart sužinosite, ar jūsų savadarbė kaukė yra veiksminga  (2)

Jeigu chirurgas į operaciją atvyktų su iš nosinės pasisiūta apsaugine veido kauke, greičiausiai būtų nedelsiant atleistas. Taip yra todėl, kad, apsaugos priemonės, naudojamos atliekant gyvybiškai svarbias užduotis, pavyzdžiui, operuojant, privalo būti tikrinamos ir sertifikuojamos, atitikti greičiausius reikalavimus, informuoja sciencealert.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepaisant to, kiekvienas iš mūsų gali be didesnio vargo pasigaminti apsauginę kaukę, kurios pakaks apsisaugoti viešajame transporte ar prekybos centruose.

Tiesa, apsauginių veido kaukių poreikio ir kokybės klausimai vis dar aktualūs, nemažai manančių, kad toks sprendimas nuo COVID-19 plitimo neapsaugo. Yra teigiančių, kad savadarbė apsauginė veido kaukė viruso plitimą stabdo maždaug tiek pat, kiek burnos užsidengimas čiaudint.

Greičiausiai pagrindinė problema ta, kad, pasaulį taip netikėtai ištikus pandemijai, profesionalių apsauginių veido kaukių pritrūko, tad teko rinktis galbūt ne tokias veiksmingas, bet visgi veiksmingas savadarbes apsaugos priemones. Be to, vis geriau suprantama, kad tokios kaukės pirmiausia apsaugo aplinkinius ir byloja apie asmeninę žmogaus atsakomybę.

Nesertifikuotų apsauginių veido kaukių įvairovė labai didelė, tad kaip žinoti, jog pasirinksite veiksmingą variantą?

Pirmiausia labai svarbu suprasti, ką reiškia – veiksmingas. Turint omenyje, jog koronaviruso dalelių skersmuo apie 0,08 mikrometro, o paprasto audinio, iš kurio gaminamos kaukės, ertmės maždaug tūkstantį kartų didesnės (nuo 1 iki 0,1 mikrometro), „veiksmingumas“ šiuo atveju nereiškia viruso sulaikymo.

Iš tikrųjų, kaip ir burnos pridengimas kosint, medžiaginės veido kaukės dėvėjimas paprasčiausiai sumažina atstumą, kurį įveikia iš organizmo (galbūt su užkratu) iškvėptas oras. Idėja paprasta: jeigu sergate COVID-19, apriboti iškvepiamo oro kelią iki metro – žymiai geresnis sprendimas nei platinti jį žmonėms ir paviršiams.

Taigi, jeigu žmogus dėvi veiksmingą apsauginę veido kaukę, tai dar nereiškia, kad jis neužsikrės virusu. Žinoma, norime apsisaugoti, tad šiam tikslui tinkamos specialiai sukurtos PPE tipo veido kaukės, tarp kurių FFP2 (dar žinoma kaip N95). Bet, kaip jau buvo minėta, pirkdami profesionalams skirtas priemones, rizikuojame sukelti dar vieną sveikatos apsaugos sistemos krizę.

Taigi, jeigu nenorite užsikrėsti koronavirusu, veiksmingiausias spendimas – vengti masinio susibūrimo vietų, kuo daugiau laiko būti namuose, nelisti veido ir kuo dažniau plauti rankas. Jeigu veido apsaugos priemonių veiksmingumą lemia tai, kiek toli pro jas gali nukeliauti jūsų iškvepiamas oras, kaip geriausia palyginti skirtingus apsaugos priemonių dizainus ir medžiagas?

Galbūt paprasčiausias būdas, ką įrodė ne vienas internete aptinkamas vaizdo įrašas, yra surasti elektronines cigaretes rūkantį žmogų ir nufilmuoti jį pučiantį garus dėvint įvairias apsaugines veido priemones. Vos per kelias sekundes suprasite, kad tokios apsauginės priemonės tikrai nesulaiko jūsų iškvepiamo oro. Vaizdo medžiaga labai aiškiai parodo, kad tokiu atveju iškvepiamas oras nukreipiamas virš galvos, žemyn link krūtinės ir už jūsų. Iškvepiamas oras taip pat nestabilus, o tai reiškia, kad, nors ir paplitęs, toli nenukeliauja.

Palyginkime su nuotrauka žmogaus, nedėvinčio jokios apsauginės veido kaukės – akivaizdu, kad tokiu atveju iškvepiamas oras pirmiausia juda pirmyn ir žemyn, tačiau nukeliauja žymiai toliau nei tuo atveju, kai veidą dengia kokia nors medžiaginė priemonė.

Toks testas tiesiog idealiai tinka vertinant skirtingus dizaino ir taikymo praktikoje sprendimus. Ar apsauginės veido kaukės, užsikabinančios už ausų, veiksmingesnės nei tankus šalis? Kiek reikėtų dengti smakrą? Kaip apsauginė priemonė turėtų apgulti nosį? Kas geriau – apsauginiai skydeliai ar kaukės? Į visus šiuos klausimas atsako šis paprastas metodas. Atliekant tokį eksperimentą, labai svarbu nepamiršti, kad iškvepiamų elektroninių cigarečių dalelių skersmuo siekia nuo 0,1 iki 3 mikrometrų – tai reiškia, kad jos akivaizdžiai didesnės nei viruso.

Paprastas testas

Nors pakankamai logiška manyti, kad mažesnės viruso dalelės keliauja maždaug tomis pačiomis kryptimis kaip ir elektroninių cigarečių garai, gali būti, kad jos visgi prasiveržia kiaurai pro veido apsaugą.

Norėdami išsiaiškinti, kaip tai gali nutikti, galite atlikti paprastą bandymą – tiesiog pabandyti, užsidėję apsauginę veido kaukę, užpūsti žvakę. Iš pradžių tai gali padėti įvertinti iškvepiamo oro stiprumą, o tada – iš skirtingų pluoštų pagamintas ir skirtingą skaičių sluoksnių turinčias apsaugines veido kaukes.

Apsauginė veido kaukė, kurią dėvint užpūsti žvakę sunkiausia, gali suteikti veiksmingiausią barjerą virusui plisti. Neturint jokios įmantrios įrangos, sudėtingesnių eksperimentų namų sąlygomis atlikti nepavyks.

Į vieną sujungus abu aprašytuosius testus, galima susidaryti visai neprastą vaizdą, koks apsauginis veido sprendimas visgi veiksmingiausias, jeigu pagrindinis tikslas – nenoras perduoti infekcijos kitiems žmonėms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(2)
(3)

Komentarai (2)