Šis „vampyras“ ne juokais išgąsdino mokslininkus: suėdė liežuvį ir pats ėmėsi jo funkcijų  ()

Pakalbėkime apie tikrai prastą skonį: rentgeno spinduliais peršvietę žuvies galvą, mokslininkas aptiko baisų įsibrovėlį – „vampyrą“ vėžiagyvį. Šis suėdė žuvies liežuvį ir pats ėmėsi jo funkcijų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo livescience.com, vabalą primenantis lygiakojis, dar vadinamas liežuvį graužiančia utėle, tol siurbia kraują iš žuvies liežuvio, kol šis visiškai nudžiūva. Tada prasideda tikrasis siaubas – parazitas užima liežuvio vietą vis dar gyvos žuvies burnoje.

Teksase esančio Rice universiteto dėstytojas biologas Kory Evansas liežuvio parazitą aptiko skaitmenindamas žuvų skeletų rentgeno nuotraukas. Rugpjūčio 10 d. savo „Twitter“ paskyroje jis pasidalino savo stebinančiu ir kraupiu atradimu. „Pirmadieniai retai kada būna tokie kupini įvykių“, – pajuokavo biologas.

Iš viso pasaulyje priskaičiuojama apie 380 liežuvius graužiančių lygiakojų rūšių ir daugelis jų šeimininkais renkasi konkrečias žuvų rūšis. Tokią informaciją skelbia Keiptaune įsikūrusio Dviejų vandenynų akvariumo specialistų surinkti duomenys.

 

Tokio tipo lygiakojis į žuvies organizmą pakliūva pro žiaunas, prisitvirtina prie liežuvio ir pradeda maitintis, išskirdamas kraujo krešėjimą silpninančias medžiagas. Parazitas savo septyniomis galūnių poromis tvirtai įsikimba liežuvio šaknies, sutrikdo kraujotaką ir todėl liežuvis galų gale atrofuojasi ir nudžiūva, teigia Australijos muziejus.

Kaip rašoma Rice universiteto koralinių rifų tinklaraštyje „Coral Reef Blog“, nuo tos akimirkos parazitas ima funkcionuoti kaip žuvies liežuvis ir toliau minta jos išskiriamomis gleivėmis. Tokia žuvies ir gyvo jos liežuvio partnerystė gali tęstis metų metus. Kaip teigia Amerikos mokslo pažangos asociacijai sakė Velingtone įsikūrusio Nacionalinio vandens ir atmosferos tyrimų instituto mokslinė bendradarbė Stefanie Kaiser, žuvys dažnai pergyvena jų liežuvius pakeitusius parazitus.

K. Evansas žuvį su makabrišku „gyvu liežuviu“ aptiko skenuodamas koraliniuose rifuose gyvenančių lūpažuvinių šeimos atstovų nuotraukas. Šio projekto tikslas buvo sukurti šios žuvų šeimos 3D rentgeno nuotraukų duomenų bazę skeleto morfologijai, kad ja galėtų naudotis viso pasaulio mokslininkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(38)
(2)
(36)

Komentarai ()