Lenkijoje aptiktas bauginančios išvaizdos 7000 metų senumo ąsotis  ()

Neolito laikų namo liekanose rastas 7 000 metų senumo ąsotis, panašus į žmogaus veidą su ragais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Archeologai baugų radinį radinį aptiko kasinėdami Mažojoje Lenkijoje (lenk. Małopolska) esančioje Biskupicės gyvenvietėje, kur buvo tyrinėjami priešistorinių žemdirbių namai.

„Nesugebame interpretuoti, ką reiškė tokio tipo figūros, – sako Lenkijos Mokslų akademijos Botanikos instituto daktarė Magdalena Moskal-del Hoyo. – Tačiau atrodo tikėtina, kad toks neįprastas artefaktas galėjo būti susijęs su religinėmis praktikomis“.

Mokslininkai mano, kad radinys gali būti įrodymas, kad tuometiniai dabartinės Lenkijos gyventojai kontaktavo su priešistorinės Vengrijos ir Slovakijos žmonėmis.

Anot jų, tai rodo ne tik neįprastas indo fragmentas (panašių yra rasta piečiau, bet niekada – Lenkijoje), bet ir obsidiano dirbiniai – obsidianas yra vulkaninės kilmės medžiaga, neaptinkama Mažosios Lenkijos regione.

 

Mokslininkai apie gyvenvietės egzistavimą žinojo jau dešimtmečius, bet tik artėjančios gyvenamųjų namų statybos galiausiai pastūmėjo juos surinkti lėšas projektui, kuris atskleistų kadaise regione gyvenusios vadinamosios juostinės keramikos kultūros istorines paslaptis.

Ši kultūra išsiskyrė tuo, kaip ankstyvieji gyventojai dekoruodavo savo keramiką. Šios kultūros atstovai gyveno vidurio Europoje nuo 5500 iki 4500 metų prieš mūsų erą – ir Lenkijos teritorijoje gyvenę žemdirbiai priklausė šiai kultūrai.

Kasinėdami Biskupicėse, Mokslų akademijos archeologai atidengė gyvenvietės liekanas ir keletą „ilgųjų namų“ – 11 metrų ilgio pastatų, kadaise stovėjusių išsidėsčius stačiakampiu.

Greta namų buvo rastos kelios pailgos duobės, užpildytos skaldyta keramika ir titnaginiais daiktais.

 

Tarp jų ir buvo unikalus radinys – skeveldra to, ko gero, buvo ąsotis, papuoštas raguotu žmogaus veidu.

Tuo tarpu botanikų įtraukimas į tyrimus atskleis kitus priešistorinių ūkininkų gyvenimo aspektus.

„Gal kam atrodys keista, kad archeologinius tyrimus atlieka Lenkijos mokslų akademijos Botanikos instituto darbuotojai – tačiau šiame tarpdisciplininiame projekte augalų liekanos yra greta keramikos ir kitų artefaktai, deja, dažnai pamirštami, nors tai yra informacijos apie materialiąją kultūrą ir senovės papročius šaltinis“, – teigia dr. Dr. M.Moskal-del Hoyo.

Turint ribotus informacijos apie neolito žmones šaltinius, archeobotanikai gali pateikti atsakymus apie kasdienį gyventojų gyvenimą, mitybą ir įpročius.

Parengta pagal „The First News“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(28)
(3)
(25)

Komentarai ()