Nustebsite sužinoję, kada įvyko pirmasis užfiksuotas streikas  ()

Netenkina darbo sąlygos? Reikia streikuoti! Žinoma, streikas yra pakankamai drastiškas derybų metodas, tačiau kartais jo prireikia, kad darbdavys imtų vertinti savo darbuotojus. Šiais laikais streikai vyksta pakankamai dažnai, bet ar galėtumėte atspėti, kada įvyko pirmasis istoriniuose šaltiniuose užfiksuotas streikas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Streikas - tai tam tikra darbuotojų protesto forma, kuomet žmonės atsisako dirbti. Įprastai žmonės vis tiek renkasi darbo vietoje ar jos prieigose, tačiau tik piketuoja, kelia triukšmą ir kitaip reiškia savo reikalavimus. Streikai ypač paplito po pramonės revoliucijos. Tuomet darbuotojai ėmė organizuotis ir drąsiai reikalauti didesnio atlygio ar geresnių darbo sąlygų. Streiko principas yra pakankamai paprastas - kai niekas nedirba, darbdavys turi suvokti, kad be savo darbuotojų jis mažai ką gali pasiekti.

Pirmasis istoriniuose šaltiniuose užfiksuotas streikas įvyko 1152 metais prieš mūsų erą Egipte. Deir el Medinos miestą (tiksliau - kriptas ir šventyklas) statę meistrai nusprendė streikuoti, nes jiems nebuvo mokamas atlyginimas. Dabar daug kas mano, kad Senovės Egiptas buvo pastatytas tik vergų rankomis. Vergovė ten, žinoma, egzistavo, tačiau patys įspūdingiausi statiniai buvo sukurti gerai apmokamų meistrų rankomis.

Tuomet tie meistrai nusprendė nebedirbti, nes laiku negavo užmokesčio. Vėlgi, daug kas įsivaizduoja, kad Senovės Egiptas buvo žiauri santvarka ir keliantys tokius reikalavimus galėjo sulaukti tik bausmės. Tačiau įvyko visai ne tai.

Faraonas Ramzis III, kuris ir nurodė pradėti statybas Deir el Medinoje, nusprendė patenkinti darbininkų keliamus reikalavimus. O ką jis galėjo padaryti? Meistrų, kurie turėtų pakankamai gerus įgūdžius faraono svajonėms įgyvendinti, šalyje nebuvo daug. Tiesą sakant, streikuojantys žmonės prie darbo sugrįžo sulaukę dviejų gerų žinių - nuo tol jų atlyginimas ne tik buvo mokamas laiku, bet dar ir pakilo.

Ne visi streikai istorijoje buvo tokie sėkmingi. Kuo didesnė įmonė ar organizacija, tuo sunkiau sutelkti visus darbuotojus. Be to, visada atsiranda streiklaužių - žmonių, kurie ir toliau dirba, nepaisydami bendradarbių protestų. Šiais laikais, kai darbuotojų teisės yra tiksliai reglamentuojamos įstatymuose, panašu, kad streikai yra retesnis reiškinys, nei buvo pramoninės revoliucijos metu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(1)
(9)

Komentarai ()