Neįtikėtinas pastabumas: studentė eilinėje ekspozicijoje surado tikrą šedevrą - vieną iš seniausių pasaulio ginklų  (5)

Viena atidi archeologijos studentė nustebino ne tik savo universiteto bendruomenę, bet ir atokiai įsikūrusį Italijos muziejų – kai atrado vieną seniausių kalavijų pasaulyje, kuris per klaidą buvo priskirtas prie viduramžių ekspozicijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki šiol buvo manoma, kad šis kalavijas yra vos kelių šimtų metų senumo, pagamintas viduramžiais – tačiau neseniai paaiškėjo, kad šis ginklas vis dėl to yra 5000 metų senumo ir buvo pagamintas rytinėje Turkijos dalyje, ankstyvajame Bronzos amžiuje.

Išvyka į muziejų

Kalaviją 2017 metų lapkritį pastebėjo Vittoria Dall' Armellina, kuri tuo metu Ca' Foscari universiete Venecijoje studijavo doktorantūrą. Vieną dieną ji nusprendė nuvykti į San Lazzaro degli Armeni vienuolyną, esantį nedidelėje saloje Venecijos lagūnos pakraštyje.

„Šis apsilankymas nebuvo susijęs su mokslais, tiesiog šiame vienuolyne dar nesilankiau ir norėjau apžiūrėti jo ekspozicijas. Kalaviją pastebėjau iš karto, jo forma buvo kitokia. Žinojau, kad tokį ginklą jau esu kažkur mačiusi“, – teigia mergina.

Savo magistriniame darbe mergina tyrinėjo socialinio statuso įtaką ankstyvajame Bronzos amžiuje. Ji tyrinėjo, su kokiais daiktais ir ginklais buvo laidojami aukštą statusą turėję asmenys.

„Žinojau, kad šį kalaviją jau buvau kažkur mačiusi. Pasąmonėje kirbėjo mintis, kad jis labai panašus į tuos kalavijus, kurie randami Arslantepės ir Sivaso archeologinėse vietovėse. Šie ginklai dažniausiai datuojami 3000 metais pr.m.e. – ir, kaip manoma, yra seniausi pasaulyje“, – sako V.Dall' Armellina.

Dovana iš Armėnijos

Galiausiai V.Dall' Armellina ir kiti Ca' Foscari universiteto mokslininkai nusprendė rasti daugiau informacijos apie šį kalaviją. Jie susisiekė su vienuolynu ir paprašė prieigos prie jo archyvo.

Po detalios analizės mokslininkai išsiaiškino, kad šį ginklą prieš 150 metų vienuoliui Ghevondui Alishanui padovanojo Armėnijos meno kolekcionierius Yervantas Khorasandijanas. G.Alishanas tuo metu buvo žymus poetas ir rašytojas, taip pat geras žinomo britų meno kritiko Johno Ruskino draugas.

G.Alishanas mirė 1901 metais, o visi jo daiktai liko vienuolynui. Remiantis rastu dokumentu, kuriame aprašyta ši dosni dovana, kalavijas buvo rastas Kavake – nedidelėje gyvenvietėje, kuri yra netoli buvusios senovės graikų Trebezundo kolonijos Juodosios jūros pakrantėje.

Tarp mirusio vienuolio daiktų radus šį kalaviją, buvo nuspręsta jį pridėti prie kitų viduramžių laikų artefaktų. Nuo to laiko šis kalavijas gulėjo po stiklu ir buvo manoma, kad tai tik kelių šimtų metų senumo ginklas.

Analizė nustebino

Kalavijui visiškai ištyrinėti prireikė daugiau nei dviejų metų. Per šį laiką buvo atlikti metalurgijos tyrimai, buvo detaliai ištyrinėta ginklo struktūra ir sudėtis. Visa tai buvo lyginama su kitų kalavijų, rastų rytinėje Turkijoje, duomenimis. Per šį laiką V.Dall' Armellina baigė savo doktorantūros studijas.

Mokslininkus labiausiai nustebino tai, kad šis kalavijas buvo pagamintas iš arseninio vario – tai lydinys, kurį žmonės naudojo prieš 5000 metų. Tuo metu tikra bronza – vario ir alavo lydinys, dar nebuvo išrasta.

„Buvau beveik pilnai įsitikinusi, kad šis kalavijas yra senesnis nei manoma. Kai tyrimas tai patvirtino – labai apsidžiaugiau“, – prisimena V.Dall' Armellina.

Mergina sako, kad vien iš kalavijo formos buvo galima matyti, kad jis buvo pagamintas ankstyvajame Bronzos amžiuje, o ne viduramžiais.

Dar daugiau informacijos

Atliekant tyrimą taip pat paaiškėjo, kad šis kalavijas buvo pagamintas panašiai kaip kalavijai-dvyniai, kurie buvo rasti Arslantepės archeloginėje vietovėje esančiuose senoviniuose rūmuose. Šie kalavijai yra 5000 metų senumo.

Archeologai išvis yra linkę manyti, kad pirmieji kalavijai buvo išrasti būtent rytinėje Turkijoje. San Lazzaro kalavijas, kuris taip pavadintas vienuolyno garbei, yra ne tik puikus, bet ir galbūt seniausias to pavyzdys.

Panašūs ginklai buvo rasti ir kitose šio regiono vietose. Archeologai yra susidūrę ir su kitokios formos kalavijais, kurie dažniausiai yra randami šiauriniame Kaukazo regione esančiuose pilkapiuose.

„Panašu kad būtent šiame regione, tarp Kaukazo ir rytinės Turkijos, kalavijas ir buvo išrastas. Taip pat rasti ginklų pavyzdžiai leidžia manyti, kad pirmieji kalavijai turėjo du dizainus“, – sako Ca'Foscari universiteto archeologė Elena Rova.

„Su ginklais ir kitais prabangiais objektais buvo laidojami aukšto statuso žmonės. Kalavijas jiems buvo galios simbolis“, – teigia ji.

Mokslininkai ketina toliau tęsti kalavijo tyrinėjimus – ir išsiaiškinti ar vis dėlto šis ginklas gali būti pirmasis kalavijas pasaulyje.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(21)
(2)
(19)

Komentarai (5)