Paaiškėjo, kodėl Botsvanoje išgaišo šimtai dramblių - milžiniškus gyvūnus išžudė plika akimi nematomas priešas  ()

Botsvanoje, garsiojoje Okavango deltoje per pastaruosius mėnesius išgaišo šimtai dramblių. O pirmadienį šios šalies gamtos apsaugos departamentas paskelbė, jog gyvūnus pražudė melsvabakterės, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Botsvana gali pasididžiuoti pačia didžiausia pasaulyje dramblių populiacija – manoma, kad jų čia gyvena apie 130 000.

Bet nuo kovo mėnesio netikėtai ir paslaptingai išgaišo daugiau nei 300 šių milžiniškų gyvūnų. O kadangi visų jų iltys buvo nepaliestos, galima buvo užtikrintai atmesti hipotezę, kad tai yra brakonierių darbas.

„Mirčių priežastis yra apsinuodijimas melsvabakterėmis, kurios veisėsi gyvūnų girdyklose“, sakė Botsvanos Gamtos apsaugos ir nacionalinių parkų departamento vyriausiasis veterinaras Mmadi Reubenas.

Veterinaras teigė, kad dramblių žūtys liovėsi maždaug liepos mėnesio pabaigoje – tuo pačiu metu išdžiūva ir natūralios gyvūnų girdyklos.

 

Pirmasis pranešimas apie neįprastą dramblio žūtį gamtos apsaugos departamentą pasiekė balandžio 25 dieną. Dramblys krito netoli Serongos kaimo. Vėlesnį mėnesį kritusių dramblių kiekis tik augo.

Anot gamtosaugininkų, anksčiau laiko nugaišo apie 330 gyvūnų. Jų kraujo tyrimų rezultatai atitiko žinias, kad tam tikra melsvabakterių rūšis gamina neurotoksinus. Būtent šie neurotoksinai ir pražūdė dramblius.

Tyrimus atliko specializuotos laboratorijos Pietų Afrikos respublikoje, Kanadoje, Zimbabvėje ir JAV.

 

Gamtosaugininkai atmetė tokias galimas dramblių kritimo priežastis, kaip juodligė ar žmonių įsikišimas (t. y., brakonieriavimas), sakė Gamtos apsaugos ir nacionalinių parkų departamento direktoriaus pavaduotojas Cyrilas Taolo.

Dabar Botsvanos vyriausybė pavedė atlikinėti ilgalaikius tyrimus – nustatinėti melsvabakterių kiekį gyvūnų girdyklose.

Žiemos laikotarpiu drambliai daugiausiai vandens gauna iš augalų šaknų ir žievių – ypač baobabų žievių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()