Situacija, su kuria susiduria ne vienas: kodėl puodelis rytinės kavos gena į tualetą?  ()

Pasaulyje tikrai netrūksta žmonių, kurie savo rytą pradeda su puodeliu kavos. Šis gėrimas ne tik turi kofeino, bet ir naudingų antioksidantų bei maistinių medžiagų. Tačiau, kai kuriuos žmones kava veikia dar stipriau: dalis kavos mėgėjų praėjus maždaug 20 minučių po kavos išgėrimo keliauja į tualetą. Kodėl kava mus taip veikia?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo healthline.com, kava yra vienas iš geriausių kofeino šaltinių. O kofeinas – natūralus stimuliantas, kuris sustiprina mūsų budrumą. Viename kavos puodelyje gali būti 95 mg kofeino.

Ir nors kofeinas yra efektyvus stimuliantas, jis gali žmones paskatinti tuštintis. Ne vienas mokslinis tyrimas parodė, kad kofeinas gali sukelti susitraukimus gaubtinėje žarnoje, o tai skatina judesius visame žarnyne.

Taip pat kava iš organizmo šalina skysčius – įprastai tai reikštų pavojų viduriams užkietėti, tačiau kava veikia priešingai. Kava su kofeinu žarnyno susitraukinėjimus skatiną 60 proc. labiau nei vanduo ir 23 proc. labiau nei kava be kofeino, tad kava pagreitina išmatų keliavimą žarnynu. Tai reiškia, kad lieka mažiau laiko pasišalinti vandeniui. Žarnynas nėra tik šalinamasis traktas: jis virškina maistą ir iš išmatų pašalina vandens perteklių. Tačiau, kai kava priverčia viską įvykti greičiau, tad nelieka laiko vandeniui pašalinti ir tenka skubiai keliauti į tualetą.

 

Tiesa, ne visus žmones kava taip veikia. Tikrai dalis šį straipsnį skaitančių žmonių pirmą kartą sužinojo, kad ai kurie šio gėrimo dėl savo pomėgio kiekvieną rytą priverstinai keliauja į tualetą.

 

Mokslininkų duomenimis, kava taip veikia 29 proc. žmonių. Iš tyrime dalyvavusių moterų, net 53 proc. jų po kavos išgėrimo keliaudavo į tualetą. Mokslininkai tai sieja su tuo, kad daugiau moterų nei vyrų patiria žarnyno sutrikimų. Taip pat pastebėta, kad asmenims, kurie reguliariai geria kavą, ši problema laikui bėgant išnyksta.

Tačiau verta atminti, kad jei jus kava gena į tualetą – nebūtinai kaltas kofeinas. Nemažai žmonių į kavą pila pieno, per daug cukraus ar dirbtinių saldiklių – šie priedai taip pat gali suveikti kaip laisvinamieji.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(14)
(1)
(13)

Komentarai ()