Mirtis COVID-19 vakcinos kūrimo nesustabdys - bandymai bus vykdomi toliau  (3)

Trečiadienį pranešta, kad savanoris, dalyvavęs bendrovės „AstraZeneca“ kuriamos COVID-19 vakcinos bandymuose, mirė. Tyrėjai tikina, kad mirtis nėra susijusi su vakcina, todėl bandymai sustabdyti nebus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sveikatos agentūra „Anvisa“ teigia, kad apie mirtį jiems buvo pranešta jau pirmadienį, tačiau Įvertinimo ir saugumo komitetas, prižiūrintis tyrimą, bandymus rekomenduoja tęsti.

Nėra žinoma, ar savanoriui buvo suleista tikrieji skiepai ar placebo poveikį suteikianti vakcina. „Anvisa“ pranešė, kad daugiau informacijos dėl medicininio privatumo nebus išleista.

„Visi reikšmingi medicininiai įvykiai, neatsižvelgiant į tai, ar dalyviai yra kontrolinėje, ar COVID-19 vakcinos grupėje, yra prižiūrimi nepriklausomų tyrėjų. Atidžiai įvertinus šį atvejį Brazilijoje nekilo jokių abejonių dėl klinikinio tyrimo saugumo ir nepriklausomos peržiūros. Be to, tyrimą rekomenduota tęsti“, – CNN teigė Oksfordo universitetas.

Iki šiol D'Or institutas, prižiūrinti klinikinius tyrimus Brazilijoje, teigė, kad 8 tūkst. savanorių sutiko dalyvauti tyrime.

„Griežta iki šiol surinktų duomenų analizė nekėlė abejonių dėl tyrimo saugumo, todėl rekomendavo jį tęsti“, – teigia institutas.

„AstraZeneca“ vakcinos kūrėjų atstovas spaudai komentuoti dėl žmogaus mirties, tačiau patvirtino, kad neįvyko niekas, dėl ko reikėtų sustabdyti tyrimus.

 

„Mes negalime komentuoti dėl individualių atvejų, nes remiamės medicininiu konfidencialumu ir klinikinių tyrimų reguliacijomis, bet galime patikinti kad šis atvejis buvo kruopščiai peržiūrėtas“, – sakė atstovas.

Jo teigimu, visus reikšmingus medicininius įvykius vertina tyrime dalyvaujantys medikai, nepriklausomas saugumo stebėjimo komitetas ir reguliavimo institucijos.

Vakcinos ekspertai pažymi, kad klinikinių tyrimų metu savanoriai gali susirgti ar mirti dėl daugybės priežasčių, kurios gali būti ir nesusijusios su vakcina.

„Nežinodami detalių negalime būti tikri dėl to, kas įvyko šiuo atveju, tačiau tyrimas yra tęsiamas, todėl galime būti užtikrinti, kad priežastys akivaizdžiai nebuvo susijusios su vakcina“, – teigė virologijos profesorius Redingo universitete Ianas Jones'as.

Profesorius sako, kad privalu prisiminti, kad bet kokiame dideliame tyrime ir toliau egzistuoja normalus mirtingumas.

„AstraZeneca“ tyrimas buvo sustabdytas ir anksčiau

Mirus bandyme dalyvavusiam asmeniui, privalu patvirtinti, ar savanoris gavo tikrą vakciną, ar placebą. Taip pat privaloma pranešti, ar mirtis įvyko dėl dalyvavimo bandyme ar nesusijusių priežasčių.

 

„AstraZeneca“ vakcinos tyrimai ir toliau tęsiasi dirbant su dešimtimis tūkstančių savanorių visame pasaulyje, tačiau neseniai pasiekusius naujienos apie mirtį yra jau trečias bandymo sustabdymas.

Liepos mėnesį tyrimai buvo trumpam sustabdyti siekiant išsiaiškinti savanorio ligos priežastis. Apie savanorio būklę buvo pranešta kiek vėliau, kai „AstraZeneca“ CNN pranešė, kad pacientui nustatytas „išsėtinės sklerozės atvejis“.

Nepriklausoma komisija padarė išvadą, kad jo būklė yra nesusijusi su vakcina.

Rugsėjį tyrimai ir vėl buvo sustabdyti pranešus apie dar vieno savanorio ligą. Mėnesio viduryje

CNN gavo vidaus saugumo ataskaitą, kurioje paaiškinta savanorio būklė.

Parašyta, kad savanorė, iki tol sveika 37 metų moteris, gavusi antrąją vakcinos dozę „patyrė patvirtintą skersinė mielitą – nugaros smegenų uždegimą“.

Savanorė rugsėjo 5 d. buvo paguldyta į ligoninę.

Jungtinėje Karalystėje tyrimas tęsiamas, tačiau išlieka sustabdytas JAV.

Parengta pagal CNN inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai (3)