Sunku užmigti? Vienas iš specialistų patarimų - palikti miegamąjį  ()

Jei sunkiai užmiegate ar kenčiate dėl to, kad neišsimiegojote, mažiau laiko praleiskite lovoje – jei negalite užmigti, išeikite iš miegamojo. Tokiais patarimais prisišaukti poilsį ragina nemigos specialistai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Miegas turi milžinišką įtaką fizinei ir psichinei sveikatai, jis gali sustiprinti imuninę sistemą, budrumą ir pakelti energijos lygį. Jei turite problemų dėl nemigos, yra keletas būdų, kaip tai įveikti.

Nemigos klinikos Didžiojoje Britanijoje įkūrėja britė Kathryn Pinkham tikrai turi, ką patarti.

Pradėti reikėtų nuo pasirengimo miegui. Kad užmigtumėte greitai ir gerai išsimiegotumėte, anot miego specialistės, reikia susikurti pasiruošimo miegui mechanizmą.

Tai iš esmės galima apibūdinti kaip apetitą miegui – kuo ilgiau nebūnate lovoje, tuo didesnis kyla apetitas miegui. Žmogus biologiškai taip sukurtas, kad apetitas miegui kuriamas dieną.

O dienos pabaigoje, kai apetitas jau būna didžiausias, atsiimame už tai, ką visą dieną darėme.

Jeigu įprantate gultis anksti, o keliatės palyginti vėlai ir manote, kad dėl to sunkiai užmiegate ar prabundate naktį, vadinasi, jūsų pasiruošimo miegui mechanizmas nėra labai stiprus.

Geriausias būdas tai susikurti – sutrumpinti laiką, kurį praleidžiate lovoje. Dažniausiai miego trūkumu skundžiasi tie žmonės, kurie eina į lovą anksti ir gulinėja esą tam, kad geriau pailsėtų, bet toks elgesys tik susilpnina apetitą miegui.

Pabandykite eiti miegoti vėliau, tačiau nusistatykite žadintuvą ankstesnei valandai. Net jei naujas laikas skirsis pusvalandžiu, jums pavyks sukurti sąlygas kokybiškesniam miegui.

 

20 minučių taisyklė. Pagrindinė taisyklė, kurią ragina išbandyti nemigos specialistė, yra tokia: venkite būti lovoje daugiau nei 20 minučių, jei esate visiškai nemieguisti.

Jei nenorėdami miegoti vartysitės, judėsite, vargsite, galite susiformuoti neigiamą požiūrį į lovą ir kaskart ruošiantis miegoti iškils tie neigiami jausmai. Geriau išeikite iš miegamojo ir paskaitykite knygą ar pažiūrėkite televizorių, kol apims mieguistumas.

Duokite poilsio smegenims. Šių dienų pasaulyje, kuris sukasi visas 24 valandas, nėra kada sulėtinti tempo ir leisti pailsėti smegenims. Žmonės nėra sukurti nuolat būti kovos ir skrydžio režimo sąlygomis, todėl pervargsta, išsenka.

Tuomet mano, kad pamiegojus energija sugrįš, tačiau iš tikrųjų miegas negali pakoreguoti įtempto gyvenimo būdo. Tad jei dažnai jaučiatės be jėgų, pabandykite sustoti nors kelioms minutėms. Tai padės pakelti energijos lygį ir nuramins protą.

Nuraminkite bėgančias mintis, kurios neduoda jums užmigti, prieš tai surašydami jas ant lapo. Geriausia tai padaryti anksti vakare, dar nesiruošiant miegoti ir nesijaučiant mieguistiems. Tokiu būdu sumažinsite tikimybę, kad tos mintys jus užklups naktį.

 

Atsikratykite miego stebėjimo įrenginio, jei, aišku, tokį turite. Pasak nemigos specialistės K.Pinkham, tokie aparatai žmonėms gali suteikti daugiau nerimo, nei duoti naudos.

Pamatę, kad aparatas užfiksuoja nepakankamai valandų gilaus miego, žmonės gali nusivilti, imti jaudintis ir dėl to geriau tikrai neišsimiegos.

Vienintelis naudingas būdas sekti miegą gali būti nebent miego klinikoje, stengiantis išsiaiškinti rimtas su miego sutrikimais susijusias problemas.

Nenaudokite žadintuvo telefone, įsigykite tikrą žadintuvą. Kai neužmiegate, pirmas dalykas, kurį dažniausiai darote, – imate tikrinti, kiek dabar valandų. Taip galite sukurti rutiną ir įprotį atsibusti tuo pat metu kiekvieną naktį.

Be to, pamatę, jog jau vėlu, galite imti labiau nerimauti dėl ateinančios dienos, kad būsite nedarbingi, nepailsėję. Todėl nemigos specialistė pataria naudoti seną gerą žadintuvą: jį įjungti ir nusukti į sieną, o telefoną palikti kitame kambaryje.

Susikurkite paprastą, atpalaiduojančią rutiną. Laikas prieš einant miegoti labai svarbus. Maloni rutina prieš miegą gali padėti pagerinti miego kokybę.

Ji neturėtų būti sudėtinga arba užtrukti ilgai. Jei mėgstate žvakes, tiesiog išgerkite žolelių arbatos prie žvakės šviesos. Žinoma, ne tonizuojamosios arbatos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()