Naujas testas gali nustatyti COVID-19 per kelias akimirkas: užteks tik papūsti  ()

Pirmieji naujojo, neinvazinio testo dėl COVID-19 bandymai nuteikia optimistiškai. Kaip praneša gazeta.pl, atlikus šį testą koronavirusas nustatytas absoliučiai daugumai šia liga užsikrėtusių žmonių. Mokslininkai tikisi aptikę žmonių kvėpavime COVID-19 biologinius žymenis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujieji testai koronavirusui nustatyti tiria žmogaus iškvėpto oro cheminę sudėtį. Paaiškėjo, kad vos ne tuoj pat galima šiuo testu atskirti koronaviruso infekciją nuo kitų kvėpavimo takų ligų. Testus sukūrė įmonė „Imspex Diagnostics“ iš Velso, o sergančiųjų COVID-19 iškvėpto oro cheminę analizę atliko Lafboro (Loughborough) universiteto mokslininkai. Šio tyrimo išvados publikuotos žurnale „The Lancet’s EclinicalMedicine“.

Tiks ligoninėms ir oro uostams

Ekspertai laikosi nuomonės, rašo gazeta.pl, remdamasi minėtu žurnalu, kad tokio tipo greitieji testai gali būti naudojami labai daugelyje vietų, tarkim, viešajame transporte, oro uostuose, siekiant greitai ištirti keleivius, imigrantus priimančiuose centruose, ligoninėse, slaugos įstaigose.

Testus sukūrusi bendrovė specializuojasi kurdama technologijas, padedančias diagnozuoti tokias ligas kaip plaučių vėžys ir atskirti bakterines kvėpavimo takų infekcijas nuo virusinių.

 

Mokslininkai iš Lafboro universiteto savo ruožtu atlieka nemažai toksikologinių tyrimų, kurie gali padėti gelbėjimo tarnyboms įvairių katastrofų metu. Šiuo atveju tyrėjams teko tikrinti, ar sukurta nauja technologija leis nustatyti, kad pacientas serga COVID-19, ar tai kita krūtinės ląstos infekcija.

Eksperimentas vykdytas dviejose Edinburgo ir Dortmundo ligoninėse, tirti buvo pacientų, besiskundusių dusuliu, iškvėpto oro mėginiai. Tyrėjai ieškojo cheminių junginių, kurie leistų greitai atskirti COVID-19 infekciją nuo kitų užsikrėtimų. Vėliau diagnozė buvo tvirtinama įprastais metodais.

Nustatytas 4 iš 5 sergančių

Mokslininkams pavyko išskirti net keletą junginių, kurie leido atskirti COVID-19 nuo kitų infekcijų. Kaip teigiama, specifinę asmens, sergančio COVID-19, iškvėpto oro sudėtį lemia ketozė (energija gaunama ne iš cukraus, o riebalų), virškinimo trakto sutrikimai ir uždegiminiai procesai. Išanalizavę užkrėstų žmonių iškvepiamo oro sudėtį, mokslininkai tikisi, kad kai kurie junginiai taip pat gali nurodyti infekcijos sunkumą ir netgi – didesnę mirties riziką. Mokslininkai norėtų atlikti tolesnius tyrimus, kad patvirtintų šią hipotezę.

 

Kaip rašoma pranešime spaudai, jeigu paaiškės, kad testo rezultatai yra patikimi, tai leis labai greitai nustatyti užsikrėtimus medicinos įstaigose – tokiu būdu personalas įgaus galimybių geriau saugotis. Kol kas šio testo patikimumas vertinamas apie 80 proc., kas reiškia, jog tokiu būdu galima COVID-19 nustatyti keturiems iš penkių pacientų, kurie turi kvėpavimo sunkumų. Be to, naujasis testas atskyrė COVID-19 nuo tokių ligų kaip astma bei bakterinis plaučių uždegimas.

Vis dėlto tai tebuvo nedidelis tyrimas – jame dalyvavo vos apie 100 žmonių, todėl jos rezultatus mokslininkai dar turės patikrinti, o ir patys testavimo įrankiai dar tobulintini. Tačiau jų kūrėjai sako esantys tikri, kad gavę paramą galėtų visa tai atlikti per pusmetį. Tuomet tereikėtų gamintojų, kurie gebėtų greitai pagaminti šių testų masiniam naudojimui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()